陸羽仁
陸羽仁
陸羽仁

熊市意識不強

2019/10/10 09:19:05 網誌分類: 經濟
10 Oct

中美貿易談判前夕,大市繼續受到相關消息左右。美股連跌兩日後,昨日反彈。杜指升181點,收報26346點,升幅0.7%;標普500指數升0.9%;納指升1%

美股全線向上,標普500指數11個板塊全部造好,其中科技板塊領漲大市,升1.5%;能源及金融板塊亦升1%以上。券商Canaccord Genuity 唱好蘋果公司,把其目標價由240美元上調至260美元,推動蘋果升1.2%,亦帶挈Facebook、亞馬遜及Google母公司Alphabet齊升超過1%

中美貿易戰傳出正面消息,與中國市場有較密切關係的美國半導體股亦跟隨造好,標準普爾半導體ETF1.2%,全球最大晶片公司Intel1.5%Nvidia2%

美國總統特朗普在中美貿易談判即將舉行,又重施故技,向中國極限施壓,把28家中國機構和科技公司列入黑名單,中國商務部發言人高峰隨即叫大家「等著瞧」(stay tuned),中美貿易談判代表、國家副總理劉鶴亦表示不談有關中國工業改革或者政府補貼的問題,中美談判又現波折,即時嚇到美股連插兩日,杜指在週三大插313點。

不過,彭博社昨日引述一名熟悉內情的官員說,中方為了換取特朗普不再增加關稅,願意與美方達成部份協議。報道指北京願意作出「非核心」(相信核心是指劉鶴此前提出的有關中國進行工業改革或者取消國家津貼等議題)的讓步,例如購買美國農產品。

與此同時,金融時報亦報道,中國願意每年把採購美國大豆的數量,由2000噸增加到3000噸。另外,中方也願意每年增加採購100億美元的美國農產品。正如我多次提及,中國已經把協議的內容放在談判桌上,能否達成,只看美國是否願意接受而已。如果特朗普願意讓步,便可以達成協議,全球股市以至經濟都會為之一振。

正如DataTrek 研究中心的合夥創辦人Nicholas Colas所講的,如果中美沒有貿易協議,令到全球回復信心,經濟得以增長,並且推動企業盈利,估計去到明年今日,即202010月或以前,很難期望標普500指數能夠維持或者升上更高的水平。不過,他提醒投資者,其他市場(指債市)似乎並不意識到這種「熊市恐懼」,看有投資等級(investment grade)的債券,例如那些AAA評級債券,與高收益(high yield)企業債券(評級低過BBB的企業)的利差依然相當接近(fairly tight),反映市場沒有熊市的意識。換言之,亦意味著對特朗普的壓力未夠大。

陸羽仁

回應 (22)
我要發表
盧永雄
盧永雄 2019/10/11 04:25:49 回覆

林鄭月娥我DLLMCFH

Sparky
Sparky 2019/10/11 03:22:50 回覆
@大笨袋鼠...

I stopped sowing and ploughing at the age of 45,
so no more harvesting for me.  SURPRISE!

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 23:50:34 回覆
@Sparky...

聽得呢啲歌,應該你同我都接近『收成期』 {#icons_girl2}

但最起碼要做嘅係 黑白分明

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 23:53:21 回覆

『破壞容易,建設困難』

建設硬件相對容易,建設軟件先至困難;大陸啲基建工程好好睇睇(唔計今日條塌橋,因為唔知係例子定係例外),但係就係上海、深圳點搞,都取代唔到香港,就係軟件問題,仲要係人哋外資信唔信得過你套軟件。

呢個政府行事,長期破壞制度規章,未反送中之前,多個港鐵工程醜聞,都曝露於世;而家以警力解決政治問題,更加摧毀多年建立嘅警民關係,政府公信力盪然無存!

港鐵要維修,有錢就唔係問題,以星期計就可以重建;重建社會信任、廉潔制度,要幾耐?呢度係財經博,問巴菲特啦!

Sparky
Sparky 2019/10/10 23:35:27 回覆

Looks like we're in the same shoes !

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 22:13:34 回覆

呢位司機大佬,等緊紅燈時車CAM影到段片,真係要還神

Sparky
Sparky 2019/10/10 21:26:32 回覆

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 21:04:39 回覆

UPTOWN GIRL 養眼啲、開心啲

Sparky
Sparky 2019/10/10 20:04:27 回覆

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 19:34:25 回覆

唔好話有彈無讚啦,公道嗰句,陸羽仁引述嗰兩三句猛人說話,係講番人話、講番實情。

但係呢樣嘢已經講咗好多年,去到而家政府已經無乜公信力可言,真係無謂多講。

PS. 漏咗成日講嘅大陸人自由行,都係少數人直接獲得好處

『……猛人直言,近年政府猛推金融中心同股票中心,但得益者只係金融精英,市民百姓根本無得益,所以大家對財金發展毫無感覺,甚至覺得經濟好了,內地資金南下,推高生活水平。這個感覺多少因為財金官員只看本身政策範圍,沒有社會大局考量。

  說得批判一點就是懶政,思想上傾向各家自掃門前雪,事不關己高高掛起。但懶政後果係麻煩主動找上門,所以是不是要動動腦筋呢?……』

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 19:12:08 回覆
@爆...

原來 k-i 先至係大台 {#iconb_65}

又或者維穩費未到 {#icons_cat2}

勞資糾紛又唔可以揾熟行情嘅泛民議員…

連譚文豪請佢哋飲保礦力都唔夠膽 {#iconb_272}

爆
2019/10/10 17:55:26 回覆

事實證明,k-i係呢度台柱,只要佢講嘅嘢唔具刺激性,就冇乜人出來

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/10 16:38:52 回覆
@k-i...

To answer that goldfish {#icono_77}question, you (k-i) should look at yourself  {#icons_cat2}

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/10/10 14:55:45 回覆

{#iconb_62}

門徒
門徒 2019/10/10 14:45:30 回覆

將軍我來助陣 {#iconb_62}希望頂到尾

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/10/10 14:10:34 回覆

{#iconb_62}

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/10/10 12:26:04 回覆

叮噹...半日大市小升, 成交416億, 收25729...... {#iconb_62}

有危又有機
有危又有機 2019/10/10 11:46:49 回覆

{#iconb_62}

kaka422617
kaka422617 2019/10/10 09:32:24 回覆

又插 {#icons_dog5}

kaka422617
kaka422617 2019/10/10 09:32:14 回覆

各位早

user

最新回應

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/22
@爆...

上星期民陣召集人岑子杰遇襲,因為鎚手係南亞黑幫,當晚响連登即刻一大班扒街五毛洗板,叫人『裝修』重慶大厦、清真寺,咁啱民陣就係申請緊尖沙咀遊行,真係好似寫緊劇本咁樣。

好彩連登高人多,洗板洗返去理性面,反而更加融合少數族裔作為香港人嘅身份。

雖然而家係黑暗日子,但正面啲睇,林鄭真係團結咗好多香港人

有個連登華裔港人留言,同情以前留言區帶有歧視性,嗰位南亞港人回覆『過去就算啦』

by the way 似乎你同袋鼠都係聽過同一個KOL

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/10/21

頭先嗰段唔係覆俾你

無睇盧社長寫乜嘢,不過睇番「暴大」學生嘅反應,再加埋睇番689嘅反應,段祟智應該係講返人話。

而家香港各所大學校長,同五年前嗰班校長,已經係唔同晒人。

過咗8月31日之後,成立獨立調查委員會之餘,重組警隊係必要

范徐麗泰
范徐麗泰 2019/10/21

盧永雄我DLLMGCFH

爆
2019/10/21
@大笨袋鼠...

歷代君王只著重臣民服從,而輕於君王對臣民之責任

以上呢句好啱,最弊嘅係,中國人大部份都覺得OK。認命覺得被不公平對待冇所謂,只要唔死就得。呢一點係最大嘅局限。局限左我哋中國人各方面嘅發展。

唉再講又比人話我唔愛國,其實我係愛之深恨之切,中國二千年歷史,美國只得700年,點解中國唔係而家嘅世界第一?我唔認為美國人聰明過中國人,民族性係答案。

見到警察射清真寺,令我對香港樂觀左,似乎冥冥中有天意。