kimfamilytravel
kimfamilytravel
kimfamilytravel

【親子好去處】菠蘿園 近距離親親草泥馬

2019/11/03 13:50:32 網誌分類: 生活
03 Nov

草泥馬相信係好多大小朋友好鍾意的動物,不過好多時都要去台灣或者日本等地方先可以見到,但係依家留喺香港就可以見到佢哋啦!

好多年前都曾經到過「有機薈低碳農莊」,不過後來佢改咗名叫「菠蘿園」我都未去過,最近知道佢哋引入咗羊駝(即草泥馬),令我哋再次到農莊玩。

除咗有今次主打的草泥馬撐場,農莊都仲有其他遊樂設施,值得一家大細去玩番日。

入場費大人價$100,小童$80;餵飼草泥馬每位$60/20分鐘(包飼料);農莊設有小食、精品及玩樂遊戲區,需另收費。

一大早我哋就搭西鐵到錦上路。

只要沿A出口直行至行人隧道。


穿過行人隧道後見「四排石」路牌轉咗直行就到菠蘿園了。


穿過這條菠蘿小徑。


沿路有好多個用車軚砌成的菠蘿擺設。


但係上面的係真菠蘿苗。


入場前先登記買票。(不過如果唔見職員,就可以直接進入到士多位置購買入場票。)

大大個菠蘿羊標記,因為除咗菠蘿,呢度仲有羊羊架!


一入去左手邊就會見到羊同兔欄。


我哋一大兩小入場($100+$80x2) $260,另外入場餵飼羊駝($60x3) $180,大人送一個許願牌,小朋友得到各一幅沙畫同埋各2枚代幣可以夾公仔,仲有2張紙羊駝摺紙模型。


經過士多轉右,直行穿過沙池、充氣彈床,就會到羊駝圈。


好興奮又緊張呀!離遠見到羊駝啦!


其實唔買飛的朋友都可以在圈外同羊駝影相,不過我就梗係想入去近距離親親羊駝啦!


本來$60有20分鐘,我都覺得價錢還合理啦,但係餵餵下發現原來會再繼續入客,好多人爭住一切餵,我就覺得唔太值喇!(好在我早到,所以都仲可以包場咁影,只係最尾5分鐘先有其他遊客)


入場前職員要我哋放腳入去洗一洗個鞋底。


現場有3隻白色,一隻啡色的羊駝,真係好得意喔~


啡色呢隻就真係好似駱駝。


佢哋好似好肚餓,好快就食哂芊芊手上的草。


哥哥好大膽可以好近距離咁餵,相反芊芊就邊餵邊驚。


後尾發現佢哋真係好純好乖好可愛,就慢慢越行越近。


羊駝身上的毛仲好好摸,摸上去好似張羊毛被咁,好彈手!


羊駝任影唔嬲,雖然每位入場$60只有20分鐘,不過都確係幾足夠。


仲可以超級無敵近咁影佢哋。


不過之後越嚟越多人入埋嚟一齊餵,影相就開始有D難度,但好在我哋大部份時間都冇人。


最後我連自己嗰份草都俾埋佢哋餵。


臨走前再同老友打番張咭,希望下次有機會再見。


臨走見到兩隻羊駝爭草食,面容都扭曲埋。


佢哋食緊草個樣就真係幾笨蕉超得意。


同真的羊駝影完,當然都要同場外幾隻假羊駝影張相啦!(真係好假,哈哈~)


最重要的羊駝環節就玩完喇,其他時間我哋就在農莊慢慢玩打吓咭咁。


雖然農莊節目唔算好豐富,不過人少的時侯留在大自然,都係一件感輕鬆的事。


仲記得好多年前仲係HelloKitty主題農莊的時侯,喺呢度影過張相。


相隔五年同一地方再影多張相,不過少咗媽咪噢...(呢張相由芊芊影,都幾好喔~)


菠蘿園內有多個兒童遊樂設施地點,其中最大算係呢個位置。


除咗一大片草地,仲有好多款唔同的韆鞦,喂~你哋兩個好似調轉咗坐喎。


咁多款遊樂設施,唔單止玩得,用嚟打咭都唔錯。


呢條花圈路好適合作婚禮用。


除咗農莊門外,呢度都有一個許願牆,可以將頭先的許願牌掛上去。


入場時會派每人一張地圖,在農莊四圍都有印章區,只要集齊印章,就可以去士多換禮品。


呢個彈床係免費玩的,兩個玩到喪哂!


旁邊有個玩樂套票遊戲區,呢度就要另外收費,每位$20 (假期$40) 只可以玩20分鐘,內有3個項目,充氣堡壘、釣魚同彩沙池。


充氣堡壘唔算大,不過都夠哂佢哋兩個玩。


越大個就越大膽,依家都唔係叫瀡滑梯,係叫跳滑梯。


自己要睇住時間,差唔多就叫佢哋去試玩第二樣,哈哈~最唔鍾意咁樣要計住計住。


不過職員都態度好好,而且今日人少少,當自己VIP包場玩就冇所謂啦!


兩個鬥釣得多,估唔到佢哋兩個好鍾意玩,仲釣到成個筒都裝唔哂。

我估職員都俾我哋玩多咗一陣,之後我哋就去咗親親小白兔。


真係好得意呀~如果可以摸到佢哋就好喇。

餵完兔仔就餵羊仔!本來都要用$20先可以買餵料餵,不過見成地都係,就咁執番上嚟餵都夠哂多。

我欣賞呢度都好多洗手盆,家長可以好放心小朋友每次餵完小動物,或者捉摸完羊駝等,就可以立即洗到手好方便。


之後都係時侯休息一下,芊芊買咗菠蘿冰條 $20。

哥哥就叫咗個雪糕菠蘿包套餐 $60。


賣相好正,味道都OK呀!最好係支菠蘿飲品,用上bless冷壓果汁。


之後我哋拎番入場時送的沙畫出嚟玩,同埋4個代幣去夾公仔。


由於今次農莊主題係羊駝,所以夾公仔機內的都係Cute Cute的羊駝公仔。


士多內仲有好多菠蘿飲品同羊駝精品賣。


我同哥哥畫埋許願牌,掛埋上棵樹上面。


跟住就番去沙池玩,呢度都唔需要另付費,入場費已包。


原來沙池都係菠蘿造型。



兩個盡情在沙池打波。


玩咗大半日可以話真的玩得盡情。

Photo & Video by Sony A7III FE 16-35mm F/2.8 & GoPro HERO 7


想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2

地址

元朗錦田四排石村


交通

1. 錦上路站下車,A出口步行約3﹣5分鐘至農場。

2. 小巴及巴士(但係有港鐵都廢事講啦)


電話

5579 2178


網址

http://www.gogreenlife.com.hk/

(以上資料更新至文章當日)

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

Blog網誌 : www.kimfamilytravel.com

                 

回應 (0)
我要發表
user