口罩

2020/02/15 11:38:54 網誌分類: 文化
15 Feb

現時香港對口罩既需求很大。去邊度可以搵到咁多貨來完全滿足香港人對口罩既需求?

以平時價格來賣,幾多貨都滿足唔到。

現時香港有藥房賣得比平時貴很多既貨,但唔駛排太長既隊,亦比較大機會買到貨。

而連鎖店或一些店以平時價賣出,要排隊,而且可能係天未光就排隊。

咁樣分成兩個市場,係各取所需。

政府要管既係,口罩既質素,嚴打假口罩和壞既口罩當真口罩賣。

而政府有餘力,送給無錢買口罩既長者等等,係啱既。

林鄭已送出一點六球既口罩。

加上其他社會有能力既人,多多少少捐些出來,這樣全港人都應會有口罩用。

回應 (125)
我要發表
k-i
k-i 2020/03/31 21:50:45 回覆

政府應預備在甚麼情況下要建方艙醫院和在有需要既情況下,買到呼吸機。

k-i
k-i 2020/03/29 16:48:28 回覆

不滿社區服務 內地隔離留學生向人員潑熱水

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6179779-不滿社區服務不周-隔離留學生向工作人員潑熱水?current_cat=127614

西方既教育和文化對於個人看得太重,而忽略了社會,看不見整體。

對於外國回流既人,係要多加留意。

k-i
k-i 2020/03/28 12:18:44 回覆

酒吧群組確診女護士 曾於東華三院兩安老院舍工作

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6175627-一名確診女護士-曾於東華三院兩安老院工作?current_cat=3

從事要係同一時間面對不少人既職業如安老院護士,教師等等之類,應該停外遊和要有更高既防疫意識。

k-i
k-i 2020/03/27 11:02:51 回覆

張宇人冀政府推出嚴苛措施時可資助業界

https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2416516/張宇人冀政府推出嚴苛措施時可資助業界

以外國既情況來睇,疫情要達到可防可控可治,樂觀地睇,可能仲要兩三個月。

所以,確實係有需要,做出必要既改變。

今次新肺炎既殺傷力之所以咁大,一,新,很多未知數;二,很多國家過慣太平日子,意識上,未能接受,面對的可以是很危險。

k-i
k-i 2020/03/27 11:03:21 回覆

每日外遊者逾千 獅城政府:執意外遊醫療費自付

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6169034-每日逾千人外遊-新加坡政府執意出國旅行醫療費自?current_cat=6

風平浪靜,太平盛世,可以容許出錯既空間較大。

但現時面對既係足以打爆整個社會既病毒。

少數既害群之馬係足以令到整體所做既努力白費。

社會精英加多數人民,若能意識到今次面對既係真實既大危險,係足以全面壓制少數人既破壞行為。

來到今天,仲妄顧大局,危害整體,用嚴厲手段對付,應是必要。

k-i
k-i 2020/03/26 11:17:12 回覆

林鄭:確診個案將續上升 抗疫關鍵時刻

https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2414192/林鄭%3A確診個案將續上升+抗疫關鍵時刻

香港現時正面臨一場真實的戰爭,而且係世紀之戰。

為了香港能生存下去,一切可行和有效方法和手段都係選項。

多做準備,情願備而不用,若能不用,那是香港幸運。

k-i
k-i 2020/03/25 11:19:03 回覆

全球確診逾40萬宗 不足一周倍翻

https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2413486/全球確診逾40萬宗+不足一周倍翻

發達國家既疫情高峰可能仍未到。

以內地為例,至少用左兩三個月才控制到局面。

若果發達國家既疫情仍在持續爆發,對香港可能造成既影響之一,是可能短期內有大量係發達國家又持有香港本地身份證既人會回流香港。

k-i
k-i 2020/03/24 11:44:24 回覆

必要時,酒吧及餐飲只做外賣。

k-i
k-i 2020/03/24 10:56:00 回覆

家居強制檢疫係有必要。

若果香港既情況惡化到要全面宵禁,全面戒嚴,全面封城,全面軍事管制的話,到那個時候,即係變相全面家居強制檢疫。

會唔會到呢一個地步?

冇人敢話唔會。

所以,強制家居檢疫係必要存在。

k-i
k-i 2020/03/23 11:34:19 回覆

聽說來緊短期內會有很多香港人返來,香港既檢疫系統能不能承受到?

若不能,有冇辦法做到有序回港?

以避免系統負荷唔到。

瀏覽更多回應 正在載入...
user