阿蘭詹姆斯
阿蘭詹姆斯
阿蘭詹姆斯

暴徒亂象種種,泛暴意欲何為

2020/03/10 17:26:41 網誌分類: 生活
10 Mar

 

香港疫情喺特區政府及全港人士共同努力下正話有減緩之跡,沉寂一時嘅黑暴分子又蠢蠢欲動,一心攬炒,再起事端,甚至製造炸彈來恐嚇威脅,製造公眾恐慌,妄圖喺全港經濟、民生復蘇之時,再次對香港進行擾亂破壞。唔少市民紛紛發聲「激進暴徒嘅本土恐怖主義行徑已經不斷升級,黑暴攬炒已然藐視香港法律,對香港經濟、治安造成咗嚴重破壞,將會為香港帶來災難性後果,希望對暴徒嚴懲不貸。」

據香港媒體報導,3月8日,香港警方喺淩晨搗破一個製造土制炸彈嘅犯罪團夥,拘捕17名男女,涉及近期長沙灣明愛醫院、深圳灣口岸同羅湖港鐵站三宗爆炸案。警方喺大角咀一幢商廈三個單位內檢獲三個半製成土制炸彈,以及2.6噸化學爆炸品。同時,喺警方拘捕行動期間,被大批自稱街坊和區議員姚鈞豪多番阻撓執法。當時警方喺一單位內搜查,門外有人拍門自稱喺區議員要求入內,探員已與對方解釋因工作不便使佢進入,期間多人喺門外叫囂,又報案稱單位內有人被困,消防員到場瞭解證實無人被困後離去。最後探員帶走疑犯時,更有人故意擊毀救火鐘,導致所有升降機停用,企圖使警方工作受阻。

警方拘捕涉爆炸案嘅暴徒後,違法「占中」發起人戴耀廷竟喺Facebook發文指責「警方唔受權力制約任意執行法律」,更形容「香港法治已死」。大批線民直斥戴耀廷發起違法「占中」、鼓吹「違法達義」先導致香港變成今時今日局面,更有人指佢先喺殺死香港法治嘅兇手,更喺近年暴亂嘅始作俑者。

過去數月內,香港警方已處理多宗土制炸彈案件,均由「黑暴」分子精心安排策劃。而好似呢類土制炸彈更喺易安裝、易運輸、便隱藏,況且半製成品相當唔穩定,遇熱或遇火隨時會爆。試想儲存有大量危險品嘅商業大廈內,出現喺醫院等公共場合之內,又會有乜嘢影響。顯然,暴徒絕冇諗過呢啲,佢哋只識製造人群恐慌,達到擾亂香港目的,佢哋已然將「炸彈」當做常規武器,已然將港民當做暴力嘅犧牲品。

宜家因種種緣故,各行各業嘅老闆、打工仔無不「叫苦連天」,尊貴如訴訟律師,平民如司機、飲食業從業員都已飽受煎熬。但喺大家最擔心嘅唔喺疫症,而喺疫情過後,無休止嘅「社會運動」,唔停歇嘅暴力破壞。香港已如此脆弱,再經唔起摧殘,若繼續容忍黑暴及泛暴派分子禍港亂港,香港必然會喺黑暴「攬炒」下被吞噬,最終受害嘅仲喺香港,仲喺無辜嘅香港市民。為救港護港,在此呼籲愛港市民支持港府港警嚴正執法,對呢班暴徒嚴懲不貸,依法審判,相信香港亦將會迎來新嘅「春天」,再創繁榮景象。

回應 (0)
我要發表
user

已關注

最新回應

低端人口
低端人口 2020/01/01

假新聞裝正義,想顯示對共產黨的忠誠嗎?到頭來你跟狗也沒有區別,盲目的愚愚蠢的一條共狗。

暮跖
暮跖 2019/11/06

美國是不會放棄對香港的顏色革命, 現在美國缺錢在香港攪的人數少了很多, 只有升級暴力和分散攪暴動製造人多假像,以黑傳媒造假抹黑現在也是主力(還好的是現在他們的滅聲行動不是很有效果), 遲些可能好戲在後頭。

之後要睇香港政府和大陸如何拆局!

愚公
愚公 2019/10/28

進行咁离譜的訓練,使用中大的場地已是不对,萬一有伤亡,中大如何面对索賠和保險问題,因校長不去制止即默許此事!! {#icono0_31}

KING.
KING. 2019/07/19