木水火
木水火
木水火

拆局重組毋忘去掉廢官

2021/09/14 13:00:02 網誌分類: 時事
14 Sep

政府早於2018年曾提出運房局有需要重組架構,並會爭取喺今屆政府任期內落實,惟現屆政府嘅任期僅餘數月,仍未提出具體方案。事實上,各界一直要求政府重組或分拆,除運房局,還有食衞局,可惜政府一拖再拖,「說了算」,一味「清談」。清談唯一做到的就是「誤國」!論者指社會上有一大群只知放言高論嘅知識分子,政府裏有一大批在其位卻不謀其政嘅官僚。  {#icono0_12}

港官享受世界級高薪,跟其辦事能力成反比,早就令市民十分不滿,藉拆局重組瘦身,去掉冗員,炒掉廢官,方是治本之道。 {#iconb_371} {#iconb_377}

笑看天下:拆局重組毋忘去掉廢官

林鄭月娥日前出席施政報告諮詢會時,指政府重組係施政報告中不能迴避嘅問題,佢話社會已回復平定,選舉制度已完善,立法會更願意配合行政機關嘅工作,因此係時候思考如何大刀闊斧地重組政府。{#iconb_622}

本報尋日亦刊出「政出多門權責不分 架構臃腫應即『拆局』」嘅要聞。政府早於2018年曾提出運房局有需要重組架構,並會爭取喺今屆政府任期內落實,惟現屆政府嘅任期僅餘數月,仍未提出具體方案。事實上,各界一直要求政府重組或分拆,除運房局,還有食衞局,可惜政府一拖再拖,「說了算」,一味「清談」。清談唯一做到的就是「誤國」!論者指社會上有一大群只知放言高論嘅知識分子,政府裏有一大批在其位卻不謀其政嘅官僚。當此時際,社會糜爛,民生疾苦,呢批人「周旋清談閭閻,無救於世道之陵遲」,結果國家就此滅亡!

觀乎特區政府,何嘗不是廢噏誤盡蒼生!依家先知要大膽拆局重組,不是後知後覺嗎?唯一稍可安慰嘅係,仍未去到不知不覺!之不過,老朽不禁要再次提醒冇靈魂政府,本報「正論」9月9日指出,政府施政不通,除咗拆局重組,另一要注意嘅係廢官要廢!而一個局長做不來嘅事,分為兩個局長分擔,乍看開支可能因此大增,但只要換回效率,理順施政,付出完全值得。

港官享受世界級高薪,跟其辦事能力成反比,早就令市民十分不滿,藉拆局重組瘦身,去掉冗員,炒掉廢官,方是治本之道。呢啲廢官,除咗民望長期食泥嘅「避政司司長」鄭若驊外,最佳連贏,唔使問阿貴,梗係食衞局局長陳肇始啦!大家睇吓,統籌打針、為谷針扭盡六壬嘅係公務員事務局局長聶德權呀,佢額頭冒晒煙,而陳局長去咗邊?

評論員 施友朋

https://orientaldaily.on.cc/content/要港要聞/odn-20210914-0914_00184_009/笑看天下:拆局重組毋忘去掉廢官

回應 (0)
我要發表
user