木水火
木水火
木水火

環保回收得把口 結果又係逼人走

2022/09/22 12:00:01 網誌分類: 時事
22 Sep

唯一紙包盒回收廠不能容,引來群情洶湧,更引發社會關注。輿論直指港府搞咗幾十年環保,一事無成,皆因咁多年都係流於口號化,光說不練,豈會成事?至叻就係寓禁於徵:膠袋,徵費!垃圾,徵費!如果收費就可以解決問題,徵費就係做咗嘢,冇回收再造,冇源頭減廢,好快就垃圾圍城喇!依家發泡膠箱充斥處處,就係運唔返內地,香港又冇回收,可見回收再造不能缺! {#icono_39}

環保回收得把口 結果又係逼人走

曲士不可與語至道,拘於俗、束於教也。這幾句話是指思想迂腐、見識短淺嘅人,不能同佢講乜叫做最完美嘅境界。呢,港府口口聲聲話重視環保,強調要做好源頭減廢,又聲大大要做好廢物回收!之但係,原來又係「曲士」,甚至係「葉公好龍」!

各位,古人葉公,平時口口聲聲喜歡龍,當真龍下凡到佢家,又被嚇到面無人色。「葉公好龍」比喻所好似是而非,以致表裏不一。嗱!港府搞環保,不就是葉公好龍嘅生動寫照嗎?如果唔係,全港唯一處理雜紙、紙包盒嘅回收廠「喵坊Mil Mill」,點會不獲政府全資擁有嘅科技園公司續約元朗創新園嘅用地,租約年底結束。

事件曝光後,引起廣大回響和關注。阿哥!回收廠一旦停運,本港紙品回收業面臨更大困境,有市民擔憂本港日產過千噸雜紙將來無人回收,加重堆填區負擔。港府就重申一直支持回收業,又話社會亦關注土地運用,政府要喺兩者之間取得平衡云云。依家卻係連唯一一間紙包盒回收廠都不能容喎?點平衡吖? {#icons_boy4}

「喵坊Mil Mill」創辦人稱,新加坡早喺去年已向佢哋招手商討合作,並獲實地考察,當地部門一直指會協助物色合適廠房,並就人手等問題尋求解決。喂,星洲知係寶,而港府竟當草?又話重視廢物回收,豈不是又係墳前燒銀紙──呃鬼!難怪有識之士慨嘆,繼人才、資金、盛事流向新加坡,連回收業都被獅城擸走。港府唔好話搶人才,連留住人才都做唔到!猶幸廠東強調,即使喺新加坡設廠,亦不想放棄香港業務,奈何現時喺環保園設廠,投資額動輒千萬元甚至上億元,中小型回收企業難以參與。

唯一紙包盒回收廠不能容,引來群情洶湧,更引發社會關注。輿論直指港府搞咗幾十年環保,一事無成,皆因咁多年都係流於口號化,光說不練,豈會成事?至叻就係寓禁於徵:膠袋,徵費!垃圾,徵費!如果收費就可以解決問題,徵費就係做咗嘢,冇回收再造,冇源頭減廢,好快就垃圾圍城喇!依家發泡膠箱充斥處處,就係運唔返內地,香港又冇回收,可見回收再造不能缺!政府必須牽頭去做,且須有全盤計劃,依家畀輿論話搞環保係假大空!知衰補鑊,環保署又話已接觸「喵坊Mil Mill」廠家,包括提供3幅短期租約土地,分別位於青衣、長洲及柴灣。由於係短期約,廠家仍有顧忌;至於屯門環保園另有兩幅約1.3公頃土地仍未招標,相信仍待觀望。

事實係,紙包盒回收廠對環保確有功,廠方又有誠意喺香港做落去,除咗科技園答允予遷廠寬限期,港府有關部門更應鼎力協助,令其有充裕時間另覓地點設廠,為環保再出多一分力!時間不等人,政府咪成日以為淡淡定、有錢剩至得㗎! {#icons_girl4}

功夫茶

https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220922-0922_00190_001/環保回收得把口--結果又係逼人走

回應 (0)
我要發表
user