惱人問題

2023/05/12 10:50:41 網誌分類: 生活
12 May

這三高問題不單傷腦筋,更是老人長者常觸碰到的健康問題,話說朋友等了三年,終於等到通知參加老人中心社區診所,首次,例必基本體檢和抽血。護士說若沒特別,是不會收電話,結果朋友很快被通知回診所,心知不妙,唔知衰邊瓣,去到才知三高有膽固醇和血糖超標,分別去到8・1和8・2,膽固醇醫生話試下戒口,有機不服藥,但血糖就定要了。

告知我後,問是否往後日子一定要依時食藥,我話千萬不要自己增減,仲衰過唔食。

原先以為她很健康,原來一直是自己誤導,所以佢食野都沒怎考慮,我都試過有這經驗,直至有膽固醇,我知道飲食真的不可太放縱,為了健康,我真係犧牲口福都無所謂,看見身邊踏入晚年的朋友,都有健康問題,自己更不敢掉以輕心,偶一麥記仍會有嘅!但每天家中用餐,務必清淡,子女都要工作,有事自己辛苦還打擾到他們,一定要爭氣。

回應 (4)
我要發表
淺雪
淺雪 2023/05/14 15:18:49 回覆

E生都叫我唔好食咁咸.还說多做運動改善血壓.我儘量改善.

花姐
花姐 2023/05/13 20:00:27 回覆

淺雪你的情況確屬不一般,你有改變飲食習慣,食原味,魚多肉少嗎?

淺雪
淺雪 2023/05/13 11:51:34 回覆

是.在家量固然高..在診所被E生量一樣高、

冇理由假..前面D人量都覺得好啱..輪到我就高度數..

屢試不爽?

花姐
花姐 2023/05/12 14:46:55 回覆

真係咁嚴重,有知道癥結在那裡,我只會去醫院就急升,平日家裡量都好標準,所以醫生知道後,都不叫我食藥。

user

最新回應

ycf
ycf 2024/05/11

整個香港市場北移,的確是可悲的事實,也告诉你知,你要學習一樣新的事物,才可跟别人競爭。

易明
易明 2024/04/23

天下可憐的孩子何其多!

wongi
wongi 2024/04/22

花姐姐,送上勵志星星。

淺雪
淺雪 2024/04/22

對.努力不一定成功.不努力就必敗.

所有成功都不是唾手可得.