古星輝
古星輝
古星輝

古星輝 - 玩轉5G數據 | 乜都5G

2023/08/23 02:56:17 網誌分類: 經濟
23 Aug
        

北上玩樂成風,加上深中通道上月底開通,相信跨境消費的熱潮會繼續維持。同事早前做咗統計,發現由年初至5月期間,我哋嘅客戶平均每月北上4日,每日用量可以高達4GB,而內地及澳門漫遊數據活躍用戶數目更大幅躍升咗7成,突顯客戶對內地及澳門嘅數據需求。

  內地擁有全球規模最大之一嘅5G網絡,一線城市嘅覆蓋率達8成半以上,主幹道嘅平均5G覆蓋率更達到9成,難怪有所謂「縣縣通5G」嘅講法。5G不但覆蓋內地主要城市,就連珠穆朗瑪峰都有5G。珠玉在前,大灣區各重點城巿亦竭力發展5G通訊,加快5G通全國嘅步伐。

  看準港澳及內地有更緊密聯繫,又適逢暑假旅遊旺季,激發咗我哋嘅新思維,全力革新5G數據嘅使用概念,率先打通港澳及內地嘅5G數據,破天荒推出咗一種本地數據三地通用嘅服務,等客戶無論身處港澳或內地,都可以按需要自由配搭使用5G數據,重點係無額外收費。對客戶來講,真係簡單直接。

能捨才能得

  眾所周知,漫遊數據收費一般比本地數據高;要做到本地5G數據三地通用,即係本地數據當漫遊用,對電訊商來講有辣有唔辣。呢個新概念,正正體現咗「能捨才能得」嘅道理;一方面真正便利客戶,同時亦藉此吸引及鼓勵更多客戶升級轉用5G。做到5G數據三地自「遊」行,客戶可以隨時隨地安心北上或者過大海,毋須買漫遊卡,毋須換卡;喺內地更加可專享「全網通」服務,即係喺收唔到網絡A嘅地方,可以連接至國內其他主要電訊商繼續使用。

  今時今日北上,有埋一卡兩號更方便。但唔講可能無咩人留意到,原來宜家喺香港都可以用內地電話號碼發送短訊或致電內地,而喺內地打內地流動電話,或者任何香港號碼,唔使加國家及地區編號都打得通,超方便!

  北上叫車及訂枱食飯,內地習慣係要同客戶對一對電話最尾4個數字。我哋最近就加咗一個好貼心嘅配對服務,特別幫客戶配對尾4個數字同香港號碼相同嘅內地號碼。有咗「孖號」,大家喺內地叫車訂座俾人問起,即刻講得出電話號碼尾4個數字,呢啲就真係北上達人喇。

  聽講有行家留意到我哋本地5G數據三地用嘅新概念,隨即推出咗類似嘅服務計劃。但其實無論係用5G數據自「遊」行、「$0漫遊」或「5G共享數據」等字眼,我哋大家都係以提升客戶嘅流動通訊體驗為大前提。要體驗5G嘅無遠弗屆,你升級咗未?

和記電訊香港執行董事及行政總裁
古星輝

電訊商推出本地數據三地通用服務,增加北上玩樂體驗。
 電訊商推出本地數據三地通用服務,增加北上玩樂體驗。 
回應 (0)
我要發表
user

網誌分類