黃金戰士
黃金戰士
黃金戰士

業績回顧 -- 旭光資源(0067) 依然不濟

2009/09/24 10:21:57 網誌分類: 金融投資
24 Sep

一如承諾,本星期會為旭光資源(0067)作一個業績回顧.先來一點基本資料:旭光於09年6月30止的6個月中,營業額為592.3百萬人民幣,增加6.9%.期內溢利為254.7百萬人民幣,增加20.9%. 業績公佈後,旭光股價由公佈前的$3.5跌至9月24日的收報$3.05.前後跌幅約為13%.所以我之前已叫大家唔好投資係旭光身上,因為佢唔係一間前途好的公司.不過,如此大的反應,是代表旭光出了什麼新問題嗎?其實,黃金戰士認為並不是出了什麼問題,而是問題一直存在.問題是出在管理風格上,而不是在其他方面.

先說一些改進.

1.債台高築的情況有所改善
由於上市集資,旭光的債務情況得到改善.由上年同期的負債354948千人民幣,改善到今年的流動資產淨值46131千人民幣,相差4010179千人民幣.

2.賺錢能力勝同業
雖然好多人話芒硝好賺,但係千萬唔好信.中國第一大的芒硝生產商南風化工去年就要每股蝕0.04人民幣,净利潤增長率為-208%.由此,大家可見芒硝的經營環境唔多好,但係旭光竟然仲有得賺,真係叫唔錯喇.

好喇,睇完正面就睇反面喇.

1.依然鍾愛借貸
旭光的借貸由上年的258947千人民幣大增至429082千人民幣,増加有成66%.佢無事嘛,又借??

2.超弱現金流
旭光話自己上半年賺多左20%.但係同上市前一樣,都無真銀入袋.佢個經營活動所得現金淨額只有82607千人民幣.比上年同期的497864千人民幣,大大縮小83.4%.又話自己賺?旭光而家就好似大家抄股一樣,D錢都未入袋,小心到時入唔到呀.

3.被人拖數
如果大家睇下旭光未收回結餘的賬齡,大家可以見到被拖數半年以上的賬目由上年的4192千人民幣,大升53%至6400千人民幣.如果旭光唔係無力追數,就一定係開善堂,成半年都唔去追人數.

簡單來說,黃金戰士依然認為旭光毫無投資價值,如果有人同你講睇中長期,叫佢咪玩啦.旭光係炒股/老千股,唔係用來投資架.如果你短炒都可能賺既,不過用來投資就死得喇.

[有關旭光上市前之業績分析可詳見於: ]

友好連結: http://blogcity.hkheadline.com/denjilightan
歡迎轉載,唯請列明出處.

by 黃金戰士

回應 (2)
我要發表
黃金戰士
黃金戰士 2009/09/25 10:59:13 回覆

Poyoko:

You are welcome.

其實寫blog只係一為自己興趣,二係因為之前有係blog提及過旭光,覺得有責任係佢出左業績後review一下.

買唔買最後都係自己決定,Poyoko姐(希望無錯)無買到唔使蝕,始終都係因為自己醒目.如果唔係,就算睇完我個blog都會照買架.

poyoko
poyoko 2009/09/25 09:57:01 回覆

多謝"黃金戰士"分析,旭光本想入貨,現在就 no way.

user

最新回應

花姐
花姐 2012/01/24
BoBo Fox ( 心好, 好日來)

我都聽朋友講過呢單野, 佢唔去澳州都無用, 因為係 HK會俾人指著罵,

唉 , 佢爸爸媽媽睇到段片唔知有咩野感受?

讀得書多都末必明道理架......

走天路人
走天路人 2010/03/12

Thank you so much for your sharing!

Have a happy weekend

Frankie

randall
randall 2010/03/01

黃金戰士, 

首先謝謝你的分析, 但有一點不太明白

"而所謂的ROE又是先要除去股息計算出來的.所以,招商銀行的超高股東權益回報率只是不派息得出來的假象.",

可否解釋一下ROE 與股息之間的關係? 以我理解ROE=稅後盈利/ 資產淨值, 與股息沒有關係的。但這方面,我也是新手, 有錯請指正, 謝謝