跟基金經理買股

2009/10/13 01:09:32 網誌分類: 免費實用財經資訊
13 Oct

如果嫌來來去去都是買國壽、中海油、中移動比較悶。想買股又唔知有乜好買,可以試試追蹤基金經理的腳蹤,看看他們是何是入市,買入是多少,然後自己做功課,睇圖搵位入市。

 

方法是到港交所權益披露網站,輸入一些長線基金的名稱,然後看看他們最近有什麼買賣。可以見到惠理是積極買入有人民幣現金收益的內需概念股、資源股等等。

http://sdinotice.hkex.com.hk/di/NSSrchPerson.aspx?src=MAIN&lang=ZH&in=1

 

我自己最近己少買二、三線股,主力是做有股票期權的藍籌股。不過間中也會留意 “Value Partner” 即惠理基金的動靜。

 

巳搜尋人士

 

 

大股東/董事之名稱:

value partner

 

日期(日/月/年):

13/09/2008 - 13/10/2009

 

 

 

大股東/董事之名稱

上市法團之名稱

Value Partners Asia Fund, LLC

明豐珠寶集團有限公司

Value Partners Classic Fund (Fomerly known as Value Partners A Fund)

合富輝煌集團控股有限公司

Value Partners Group Limited

DBA電訊(亞洲)控股有限公司

Value Partners Group Limited

山東晨鳴紙業集團股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

中海石油化學股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

中海發展股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

中國地能有限公司

Value Partners Group Limited

中國金匯礦業有限公司

Value Partners Group Limited

中國基建港口有限公司

Value Partners Group Limited

中興通訊股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

天虹紡織集團有限公司

Value Partners Group Limited

比亞迪股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

北京京客隆商業集團股份有限公司 - H

Value Partners Group Limited

申洲國際集團控股有限公司

Value Partners Group Limited

合富輝煌集團控股有限公司

Value Partners Group Limited

旭日企業有限公司

Value Partners Group Limited

亨泰消費品集團有限公司

  

 

當然,也可以每天留意新聞報導。

《經X通通訊社12日專訊》南車時代(03898)表示,日前獲惠理增持34﹒5萬股,至合共持股2294萬股,佔南車發行股本5﹒03%。

 

金曹   jin.cao@hotmail.com

http://blogcity.hkheadline.com/jincao

 

重要提示:本網誌宗旨是讓小投資者能夠互相支持,增加財經知識和改善投資心理素質,以期早日達到財務自由。本網誌一切言論純粹是個人意見或經驗分享,絕不應被視為投資建議,也不構成要約、招攬、邀請、誘使、建議或推薦任何投資產品。本人亦不保證所引述的資料的真確性和完整性。股價可升可跌,投資證券或衍生工具附有重大風險,讀者務請運用獨立思考能力自行分析和驗證。一切的投資決定以及該投資決定引致的收益或損失,概與本人無涉。

 

 

 

 

回應 (12)
我要發表
金曹
金曹 2009/10/14 07:25:56 回覆

金曹回覆網友:

 

K,惠理某金的買賣記錄對提升買賣技巧有幫助。從前聽分析員講買甚麼板塊、買甚麼概念、買甚麼行業,自己可能摸不著頭腦,但看看惠理的買賣盤便會有所得著。不過惠理通常買細價股,我最近已少沾手。很高興見到妳開始享受投資的樂趣,贏到自己比贏到錢更加開心。人性是很玄妙的東西、那些想贏盡的人往往會輸得最慘。要做到適可而止,知足常樂,並不容易。

 

肥仔媽,亞K已是期權熟手,我對佢講的操作技巧難度比較高。妳初學期權不用搞得太複雜,可以給自己定一個每月目標、例如2%資產回報,熟習了低位short put/買貨,高位short call/或沽出部份貨拉低成本,熟習基本的平倉、搬倉技巧,耐心等每次調整儲些少優質股,持之以恆,必有所獲。

 

比翼鳥,香港股市每日三、五百點波幅、每月二、三千點波幅。熟悉市場運作根本每日都有小機會,每月都有大機會。可惜老散通常都係高追被綁、低位被大戶呃貨。都係呢句:「好的賺錢機會是屬於那些有充份準備,肯耐心等待而又能決斷行動的人。」

 

vencent,超級大戶可以用場外衍生工具處理風險、鎖定利潤、投行自有專人負責。例如場外同時大手sell call/put,臨近結算日在現貨市場大手買貨或沽貨頂住某一個位,便可以賺盡兩邊期權金。場外合約的行使價和合約期都是商業秘密,大戶實際上係時買貨、幾時沽貨、幾錢買貨、幾錢沽貨、局外人真係無得估。

 

netnet#941 Oct @72.50接貨機會不大。最近身體檢查,血糖偏高,要戒口。人到中年真的要小心保養身體。

金曹

 

Vencent
Vencent 2009/10/14 01:01:14 回覆

金兄:

長實李超人近二個月來多次增持長實的股票,價格由90至100元左右.佢急乜呢?

如果大市短期或今年內有機會下跌到1800以下,估計到時樓價亦會一並下跌,到時

長實股票也會跌,重有機會跌到80至85元.咁為乜佢要在依家多次增持長實的股票

wonder netnet
wonder netnet 2009/10/13 22:29:14 回覆

金曹兄/亞K,

晚安,謝謝金兄每天教導,我也要學怎樣做動態期權。

今天SP Oct 941@72.50收0.34,希望安全到月尾,請問金兄認為價位安全嗎?

Value Partner 曾經是我的重倉基金,05/06成績表現差於大市因持太多細價股。

比翼鳥
比翼鳥 2009/10/13 17:26:03 回覆

亞k,你真是好好彩,a fund 都可以俾你買到。哈哈

 

肥仔媽
肥仔媽 2009/10/13 14:20:22 回覆

我依家就係.... "成日想諗點賺最多期權金 "

 

亞K
亞K 2009/10/13 12:32:40 回覆

肥仔媽: me too,以前成日想諗點賺最多期權金. {#icon24} 依家進步左少少,目標定低左,達標就算.如果係以前,隨時昨日平左SP, 今日就去追番.一出一入,佣金唔使成本咩.  {#icon24}K 

肥仔媽
肥仔媽 2009/10/13 11:41:05 回覆

Thanks..亞K

初學期權..個腦全部都係數字..

亞K
亞K 2009/10/13 11:32:57 回覆

金師兄早晨. 各位早晨.

金師兄,比翼鳥:value partner 我一直都有留意,因為我係由02年開始月供惠理的大中華基金China value fund A,當時仍趕到水尾可以做月供.但現在已經升格為100萬美金才可開户.A fund就像比翼鳥說的已經無得俾散户做的,而b fund亦都無得月供只可逐次買入.  

我諗我係A fund的現有的最少型散户,亦係呢個基金堅固我長期月供的信心.

剛收到6月Afund 的財政報告, 有一點想提, 就是同期恆指是趺12%, 國指趺5%, 而A fund 是趺10.5%. 今次成績只是不過不失吧. 但安慰的是, 惠理是比較巴郡更早買入BYT比亞迪, 佔股量對比整個組合差不多有1%. 

但我亦粗略睇了財報, 組合內有為數不少的細價股是未返到成本價的. 所以賺的是由小部份爆升股拉上.   

肥仔媽: 我的理解,就係準備足夠的錢做SP. 先做SC沽出, 平後再用SP. 即係動態走位. K

肥仔媽
肥仔媽 2009/10/13 10:48:40 回覆

金c兄早晨

我向亞K個blog 見到你'message

K

單玩一隻國壽,長線儲貨及短線用期權套取現金流,真係好好玩。

當見到國壽在$33上升,驚short put接唔到貨,可以short put 3手價外$31(基本上接唔到貨),然後long call 1$34,當股價上升到$34樓上,主動行使long call,然後反手做一手$36  short call。如國壽升,可以等月尾結算,SP贏盡,SC出貨機會一半一半。如國壽跌,可以在$34沽現貨,平short call,再開$33 short put$31 short put平唔平倉視乎有無接貨能力。動態去做期權。呢一手國壽今個月應該可以賺$2以上。

 

我想問如果跟以上做係唔係要準備

3手  x  $31

1手  x  $34

 

未計手續費... am i right ?

 

 

 

 

比翼鳥
比翼鳥 2009/10/13 09:43:34 回覆

我有睇過金錢之王介紹惠理基金,謝清海投資細價股真的有一手。

 

不過可惜係a fund 已經買唔到,惠理基金唔俾外人買,大家如果想買謝清海既基金,就只有買b fund 。

所以世事既野,賺錢既野幾時都係好難搵到。

股金
股金 2009/10/13 06:40:03 回覆

金 sir及各位早晨! {#icon15}

dai dai (價值+趨勢) 投資
dai dai (價值+趨勢) 投資 2009/10/13 05:00:19 回覆

{#m16.jpg}

user

最新回應

DVDFVERVEW
DVDFVERVEW 2020/05/26

感謝分享,早洩陽痿不可怕,夫妻生活要盡興,持久藥 推薦快速勃起,增硬,堅挺必利吉 藍P,超級犀利士 印度必利勁 菱形卡馬格雙效威而鋼 藍精靈印度威而鋼Suhagra-100 週末必備印度犀利士20mg 另外溫和的推介經典名貴藥材萃取的德國黑螞蟻生精片 日本藤素 美國黑金 德國必邦 一炮到天亮第八代正品 保羅v8 韓國奇力片 一想就硬 華佗神丹 感謝分享,男人進來必購持久液 ,持久液推薦 葡萄牙鬥牛士助勃液 印度神油God Oil Climax印度神油日本澀井持久液黑豹持久液英國威馬持久液日本2h2d持久液綠騎士持久液 日本丸奈持久液 德國黑金剛持久液 路易十六持久液 peineili倍耐力 等更多持久液請關注http://www.joman.com.tw 好康不斷,給你最實惠價格購買最放心的持久延時產品! 持久增硬推薦印度進口壯陽藥火爆男圈的必利吉哪裡買 超級犀利士 印度必利勁 雙效威而鋼 液態威 印度威而鋼 印度犀利士 經典名貴藥材萃取的日本藤素 美國黑金 德國必邦 一炮到天亮 美國保羅v8 超級犀利士 韓國奇力片 一想就硬華佗神丹 MAXMAN增大丸 Good Man增大丸 Vimax增大丸 美國犀利士cialis 德國益粒可 美國黃金偉哥 Climax印度神油澀井持久液黑豹持久液英國威馬持久液2h2d持久液綠騎士持久液 日本丸奈持久液 德國金剛持久液 路易十六持久液 液態威而鋼 日本性奮劑 美國卡宴水 MAXMAN增大丸 Good Man增大丸 Vimax增大丸 美國犀利士cialis 德國益粒可 男人雄霸床上原來是使用神器