黃金戰士
黃金戰士
黃金戰士

2009年年結 + 購入和黃(0013)

2010/01/05 12:15:33 網誌分類: 年結
05 Jan

大家早晨,黃金戰士終於都得閒寫返blog喇.近期真係好忙,雖然有做買賣,但係就唔得閒寫blog.如果大家記得,黃金戰士係對上一個網誌都仲係睇淡既.今個聖誕,由睇淡到投降反手,心理既變化真係好微妙. 不過,過去左就算喇.新一年當然係來一個年結先啦.回望開blog至今,黃金戰士只係推過三個號碼,其中的買賣價可以係以前D文章中一一找返.總計如下:

 買入價賣出價收益百份比
領滙(0823)$16.60$16.90+1.8%
蒙牛乳業(2319)$19.00$21.00+10.5%
冠君產業信託(2778)$2.49$3.03+21.7%

整體收益百份比:+34%

而由黃金戰士開blog當日計,恆指由18000點水平升至22000水平.

日期當日恆指
25/6/200918,275.03
31/12/200921,872.50
 3597.47 (+19.7%)

整體收益百份比:+19.7%

可以跑出恆指14.3%,算叫做對自己有個交代啦. 好,年結完了.究竟黃金戰士手上有乜貨,和黃是也.你地唔好話我馬後砲,等我比個銀行record你地睇.至於黃金戰士對和黃之後點睇,等一兩日比D時間我打好再post啦. 另外,旭光一如黃金戰士早前所說,開始乾塘.個CEO仲要賣借劏吸水,大家有貨好走喇.

友好連結: http://blogcity.hkheadline.com/denjilightan
歡迎轉載,唯請列明出處.

by 黃金戰士

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

花姐
花姐 2012/01/24
BoBo Fox ( 心好, 好日來)

我都聽朋友講過呢單野, 佢唔去澳州都無用, 因為係 HK會俾人指著罵,

唉 , 佢爸爸媽媽睇到段片唔知有咩野感受?

讀得書多都末必明道理架......

走天路人
走天路人 2010/03/12

Thank you so much for your sharing!

Have a happy weekend

Frankie

randall
randall 2010/03/01

黃金戰士, 

首先謝謝你的分析, 但有一點不太明白

"而所謂的ROE又是先要除去股息計算出來的.所以,招商銀行的超高股東權益回報率只是不派息得出來的假象.",

可否解釋一下ROE 與股息之間的關係? 以我理解ROE=稅後盈利/ 資產淨值, 與股息沒有關係的。但這方面,我也是新手, 有錯請指正, 謝謝