黃金戰士
黃金戰士
黃金戰士

甘願做蟹

2010/01/25 19:30:09 網誌分類: 金融投資
25 Jan

如果仲有人睇黃金戰士的blog凡的話.應該知道黃金戰士早前入的恆基地產已經正式成為艇貨了.其艇的程度都已經有6.2%了,不過反正自己無財務壓力,不如放下先啦.說時前,那時快,今日黃金戰士又多一艇喇,佢就係$6.2入既建設銀行(0939)喇.當然,又係放下先,而且如果佢再跌,我仲會再加倉呢.

原因無它,因為黃金戰士真係覺得佢地好低買,唔係而家收集就真係笨.

不過,黃金太太叫的去食晚飯喇,有關黃金戰士對建行既睇法就等星期日先打啦.

友好連結: http://blogcity.hkheadline.com/denjilightan
歡迎轉載,唯請列明出處.

by 黃金戰士

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

花姐
花姐 2012/01/24
BoBo Fox ( 心好, 好日來)

我都聽朋友講過呢單野, 佢唔去澳州都無用, 因為係 HK會俾人指著罵,

唉 , 佢爸爸媽媽睇到段片唔知有咩野感受?

讀得書多都末必明道理架......

走天路人
走天路人 2010/03/12

Thank you so much for your sharing!

Have a happy weekend

Frankie

randall
randall 2010/03/01

黃金戰士, 

首先謝謝你的分析, 但有一點不太明白

"而所謂的ROE又是先要除去股息計算出來的.所以,招商銀行的超高股東權益回報率只是不派息得出來的假象.",

可否解釋一下ROE 與股息之間的關係? 以我理解ROE=稅後盈利/ 資產淨值, 與股息沒有關係的。但這方面,我也是新手, 有錯請指正, 謝謝