mattock
mattock
mattock

人算不如「黑手」算

2012/03/29 05:30:56 網誌分類: 政治
29 Mar
隔牆有耳:人算不如「天」算
測特首拆招牌

風水佬未必可以呃你十年八年,全城相士早前預測特首選舉賽果,結果幾乎全部被拆招牌,由冇乜相士睇好嘅狼振英 「登基」,最多人貼嘅唐豬不幸落馬。八方娛樂組嘅同事喺上月底搵過 17位相士預測,有 10位買唐豬會贏,得 4位睇好隻狼。曾鈺成都有兩票,李居明投畀葉劉,最快「墮馬」。
「造馬嘅,點預測喎?」麥玲玲當日話唐豬下巴開闊有力,福星照可做特首。唔通又睇 錯羅庚?佢噚日解釋:「佢(振英哥)有咁大後台喺背後出手,真係人算不如『天』算。」雖然衰咗,玲玲企硬話依書直說,狼生個八字及面相都非特首之選,「佢 真係面相太單薄,俾佢做咗特首都辛苦過人,社會都多問題啲,真係要考慮移民瓦努阿圖。」

一個賴天一個賴地

貼「唐」嘅區仲德都死撐:「佢(梁振英)嘅八字冇可能做到特首喎,會唔會佢公開嘅出生日期係假㗎?」咁夠膽質疑地下黨員嘅誠信?「如果唔係假。咁就係地運幫佢囉。」佢話除咗人和,仲講天時地利,「成個中國咁大去幫佢,佢條命係點,都做到特首啦」。
well,一個賴天一個賴地,被拆招牌嘅仲有吳佩孚、司徒法正等,李丞責日前就賴當日冇狼英正式八字,只係憑人名去睇。
不過,李丞責細佬李星瑭似乎勁過佢,係少數測中嘅風水師。其他測中嘅包括玄學家鄭智恒、星座專家兼藝人車婉婉、塔羅牌專家楊志紅;西洋玄學佔咗一半,背負中國幾千年歷史嘅風水玄學家,唔該爭氣啲啦。車婉婉當日認為獅子座嘅梁振英有領導風範,但佢噚日透過公關話唔想再回應。
賽後總結,究竟邊個最靈?八方話,一定係車公。今個農曆年初二,車公畀咗第廿九籤中籤大家,籤文是「何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分,但管信邪修正外,何愁天地不知聞。」狼英就係舊曆七月十四鬼節出世嘅,仲唔係邪鬼?
pf_lee@appledaily.com

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2014/12/27

 祝聖誕快樂,新年進步,身體健康

mattock
mattock 2014/09/09

相信大家都應明白香港樓市狂漲的原因! {#201208122141403705_600w.gif}

mattock
mattock 2014/09/09
【林奮強訪問】剛性需求強 「樓價冇得跌」

對於本港樓市前景,智庫組織「香港黃金五十」創辦人林奮強接受雜誌專訪時,更是大力唱好,大膽預期樓價不會跌,主要是住宅剛性需求仍強勁。

他表示:「現在樓市已沒有投資者,更沒有海外投資者,只有首次置業人士,樓市仍在升,即是說住宅的剛性需求好勁。」

另一方面,林奮強指出,香港經濟呈結構性增長。過去4年,當佔全世界GDP逾6成國家的經濟紛紛向下走時,期間香港經濟卻經歷結構性增長。

息口走勢方面,林奮強表示:「我看不到全世界10、20年後,息口跟現在相差好遠,我相信會跟現在差不多,其實你看10年債券息率,已告訴你無息加。」

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20140908/52878682

mattock
mattock 2014/08/24

金龍兄晚安,謝謝到訪,很明顯今次的狂升是"政府放寬了雙倍印花稅的換樓期 限"而起,到底正苦玩把戲,或正苦被玩,最後香港窮人是大輸家。

始終都是689害死香港人。