Ringoli
Ringoli
Ringoli

一生只想尋找一個肯挨麥記的女人

2013/10/30 14:15:20 網誌分類: 愛情
30 Oct

唔好講咁多,睇左

似曾相識的對白: 晚飯時間,西洋菜街

女:「好肚餓,不如你諗食乜!」

男:「譚仔呀!今日想食米線!」

女:「吓,好逼喎...」(面已黑)

男:「沙嗲王呀!都坐得舒服!」

女:「吓,要等勁耐喎...」(再黑d)

男:「不如食碗雲吞麵呀!寶貝你想減肥嘛!」

女:「吓,勁多阿叔阿伯喎...」..........

如果以上短片係TVB播,我一定以為係植入式廣告,

短短時間內已經有30幾萬人睇過,多人睇過ATV

Social Media Marketing 要成功,我覺得"引起共鳴"好重要,別人才有機會Share

至於點樣變成一個sales,好似呢條片為例 (原著由: 張晨("鳥"不起) 寫),一d品牌不斷被提起可以係策略之一

原本想寫14巴港女抽下水,但係太negative......

以下的內容係影片裏沒有,但真係寫得好好(原文可到FACEBOOK 睇)

"講真,當個女仔提議食麥記嘅時候,我真係懷疑佢係到試探我。只要我話好,就會收取「你是好人」嘅好人卡。

但我見佢咁真心又一試無妨。 一坐低佢就問我食咩,就自己行左出去買。

我心諗「出事!」 係麥記兵法之中,只要你戰略得宜,一餐飯既價格要超越California Pizza絕對唔係難事。

一個散嗌嘅扭扭粉,掟個靚彎去隔離「麥café」整杯藍梅特飲,加件芝士餅。

驀然回首order多客薯條走鹽,雞翼併盤當做例行,真係我慣了傷心,臨尾飄移外賣一個開心樂園餐,話要換禮物比細佬。

成壇野已經一百幾廿蚊,仲要未買你個份。"

以上根本是一個廣告,不是嗎?

"女朋友問我好地地做咩喊,我唯有話啲洋蔥澀眼,真係「一層一層一層 的剝開我的心」,但係我食梗魚柳包... 個一刻,我終於明白,咩叫感動。

踢場足球係 運動、

比賽攞獎係 激動、

BB出世係 作動、

上床攪野係 性衝動、

套都唔戴係 輕舉妄動、

長洲個個係 張保仔洞,

只有女朋友係你唔太惦嘅情況下,主動拉你去食麥記, 仲要顧住你面子,唔令你難堪,掛住個笑樣拖住你隻手仔食薯條,個一下先叫感動。

劉心悠始終會老、法拉都有黑面嘅時候、雷凱欣會爆炸、何家淑女你又唔係陳X聰、Angela Monkey都開始同人撞樣啦!"

願各位找到一個肯挨麥記的女人     
回應 (0)
我要發表
user