域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

成也水貨敗也水貨

2014/05/29 13:24:49 網誌分類: 時事
29 May

今日打水貨

打到對面河

蠄蟧慌撒尿

老鼠被嚇傻

 

呢嗱、日前督爺在拆白會隨說了一句可以考慮削減兩成自遊行旅客之嘛、零售股、收租股、以及相關概念股價登時蒸發過百億元、都咪話唔誇張。喂喂、難得有人跌錢、唔知各位街坊有冇執番多少呢?一向對水客衝關活動視為無限商機嘅政客馬上爆響口、呼籲督爺別打自由行主意、要搞就去搞那班水貨客。點解呢位事頭今次會咁順攤嘅呢?無它的、那是因為冧鎮關卡已經開始嚴打水貨。即是說、假如今次是來真的話、水貨客的末日將至、無論本城是否取消一簽多行亦無關宏旨。不過咁、現在社會上講緊嘅係、城中酒店和相關設施不足以接待真正來觀光消費嘅遊客、而唔係指滋擾着北區市民的那群一日往返關卡多次嘅水貨客喎!係咁、那位爆響口嘅政客究竟想點呢?

 

近日內地打貪打到沙塵滾滾、嚇得班大小贓官紛紛投奔花旗。據說地方官吏為了自保便紛紛將那些篤眼篤鼻的事糾正一番。其實水貨一直嚴重打擊着內地行貨銷量、只是問題一直未獲解決而矣!年前紫荊衙門曾經向冧鎮對口單位試探由對方出手嚴打水貨客的可行性、結果是碰得一面灰。據說是有人不敢去捋老虎鬚、惟有向紫荊府衙派檸檬喎!然而今天時移勢易、上方寶劍由北向南直殺過來、那麼冧府衙門當然要有所交代、於是就做齣好戲畀街坊睇囉!

 

今次打水行動是否只有三分鐘熱度目下不得而知、但城中依賴做水貨客生意的店家有得震冇得瞓就唔使問阿貴都知。假如打擊水貨是長期策略的話、水貨行業必定玩完、紫荊城亦將會爆發小商鋪倒閉潮。唔信?試想一想、那些堆滿貨倉的食油、紙巾、益力多、嬰兒用品、奶粉、紙尿片、咳藥水、消炎藥、止痛藥、傷風藥等貨品全部難逃滯銷命運、加上昂貴的租金和員工薪水委實難以維持下去吖嘛!唔知咁樣、啲鋪租又會唔會回落呢、吓?!!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!