域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

公社又鬧鬼

2014/07/12 16:09:08 網誌分類: 時事
12 Jul

大話堂前又一功

行家蝕底勢不容

雙辣構成擋路障

齊心合力打衝鋒

 

自從紫府拋出一道雙辣咒鎮住「流市泡沫」以來、人民公社內一眾唔受得辣嘅代表就開始發惡夢。由於「流市泡沫」被雙辣咒所制、又適逢家鄉嘅大小老虎都被打到焦頭爛額、令到一眾「流市」炒家頻食白果、而且洗金和洗銀業亦吹起淡風來。由於穿金帶銀而來嘅人買少見少、以致吉鋪無人問津、而且牽起退租浪湖、租金亦面臨貶值。在這情形之下、大概唔使問阿貴都知究竟誰人做咗大閘蟹。若然雙辣咒繼續制住「流市泡沫」嘅話、恐怕一眾大老闆再也按耐不住、到時那群受人錢財而不能忠人之事嘅掹車邊傍友後庭開花唔在講、分分鐘連個飯碗都會被砸碎。在宮能組鬼槍梁提議之下、一項還原歸本法(撕咒議案)被擺上議事桌、目前仍在辯論之中。

 

平心而論、雙辣咒係用來鎮壓住在「流市」裡面作祟嘅泡沫、說得上是利民措施。以宮能組嘅代表方向而言、要撕毀雙辣咒是可以理解的。之但係居然有兩個代表主流基層大眾嘅幫會居然跟宮能組聯手撕毀雙辣咒、那就令人不解矣!無論是那一派嘅民選代表、他們之所以能夠在人民公社佔據一個席位、完全是靠基層大眾手中一票支持、但今日居然有人為私利而倒伐、那算不算是出賣選民?須知到炒風再現不單只令「流價」飆升、還會拖高租金和引起通漲、飽嘗加風之苦的就是主流基層大眾。除非有人想造起個勢、趁手甩掉手頭上嘅貨尾撈埋最後一筆、否則實在想唔通點解要撕咒囉!由此可見人民代表好多都唔係咁靠得住、而且反映出「流市」前景認真不妙、可惜總是有人喜歡做盲流、埋錯堆、跟錯隊、咁就死得啦!係冇?

 

有人話亂世出英雄、但眼前所見嘅就係亂世多狗熊。可不是嗎?人在亂世之中、如果循規蹈矩就得個挨字、若然講道義守承諾嗰啲人就更加死得快、只有趨炎附勢嘅牆頭草才能夠無往而不利。呢嗱、尚未到七月十四、咱家人民公社之內便鬧起鬼來喇!你準備好香燭、金銀and衣紙未呀?

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!