域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

買樓乜都免?

2014/07/21 13:21:22 網誌分類: 時事
21 Jul

 

 

你出雙辣招

我將松柴標

屙尿射穿牆

無驚斷擔挑

 

前日在瓊天大酒吃飯時、無意中聽到隔離台有人講起買樓有着數、內容大概如下:

 

「小陳剛剛榮升業主、並且約埋班老友記到新居吃飯。」

 「加陣買樓、好貴喎!」

 「一啲都唔貴、一千尺都係賣五百萬之嘛!」

 「係咪老年樓嚟架、咁平嘅?」

 「大約廿年樓齡、但係成躉大廈都未曾入伙架!」

 「有冇咁大隻蛤乸隨街跳呀?」

 「梗係有啦、而且免印花稅、免律師費、免首期、十年分期付款免利息添架!」

 「真唔真架?」

 「老實話你知啦、小陳嘅老表在雙辣招推出之前、以公司名譽購入多個物業、層樓就係老表轉讓給他的、無須經律師行辦理轉讓手續、無須到填土廳辦理轉名手續、只須要兩人私底下納一份臨時買賣協議書。供款方面無須向銀行按押、只須按月直接過數往老表提供嘅戶口。樓契暫時由老表公司保管、直至所有餘款付清之後才交給他、然後再辦轉名手續便大功告成。」

 「點解要咁遲辦轉讓手續呢?」

 「老表肯定雙辣招絕不會長久維持、將正式交易日期延至辣招取消之後才落實雙方都有着數。」

 

 呢嗱、唔知你點睇、但在下就有啲驚驚哋、萬一有人將物業轉按押給財務機構就大鑊。假如事主宣布破產或冇錢還債、就會有人來收樓、到時人家揸住將屋契、買家就算打官司都有輸冇贏、而且分分鐘還要背負合謀瞞稅嘅法律責任、到時就賠了夫人又折兵、真係喊都無謂矣!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!