木水火
木水火
木水火

泛民公費考察抓到盡

2014/09/14 16:29:59 網誌分類: 詐、騙、貪
14 Sep

一個公費考察團,泛民議員「早去、晚返」用盡機票嘅「邊際價值」,嘩!呢啲公務真係太筍。 {#icono0_17}

 政壇:泛民公費考察抓到盡  {#icons_girl7}

設計圖片及對白

 

立法會議員成日批評高官同法定機構高層公費旅遊用到盡,估唔到角色掉轉,議員亦唔好得幾多。早前我哋先報道過,立法會議會聯絡小組委員聽日就會出訪北歐三國考察八日,泛民嘅何秀蘭、劉慧卿、黃碧雲(一舊雲)同資訊科技界莫乃光都提早四日出發,據講係純玩;不過,豪遊事件仲有下文,事關教育界葉建源都改咗機票,但佢就遲幾日先返香港,一個公費考察團,泛民議員「早去、晚返」用盡機票嘅「邊際價值」,嘩!呢啲公務真係太筍。

 每位花五萬元公帑

內會討論呢個考察團嘅時候,委員會當時已經披露,每個議員嘅開支預計係三萬四千元至五萬七千元之間,換言之,每人都要花四、五萬元公帑先可以去呢程,議員外訪開支由納稅人「找數」,佢哋嘅一舉一動理應小心又謹慎啫,不過,卻唔係人人咁諗,葉建源話,佢留多幾日喺赫爾辛基,只係想考察當地嘅教育政策,又會相約當地國會議員進行交流,並唔係一心去玩,覺得咁樣做一啲問題都冇喎。

早前,劉慧卿同一舊雲就話,佢哋夾到時間,咪想提前幾日過去玩囉,據知,佢哋嘅旅費獲得立法會海外職務津貼贊助,改機票都不涉額外開支,但立法會外訪團都咁樣搞,佢哋仲好唔好意思鬧爆以相同手法去威嘅高官同公職人員呢?議員律人咁嚴,律己又「冇問題」,講唔通啩?

 葉建源丟低罷課日

最搞鬼嘅係,香港學生搞罷課,作為教育界嘅立法會議員葉建源卻寧願留喺北歐多幾日,同罷課期間放大假嘅教育局局長吳克儉一樣咁「盡責」,葉建源話佢一定可以趕返港參與最後幾日嘅行動,就算自己唔喺香港,都一定會透過新聞了解行動進展,唔擔心班學生會搞出事喎。

 

     政壇:泛民公費考察抓到盡

    http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140914/00408_001.html

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

木水火
木水火 2019/08/21

還有一點,就是你以為這些國際大報有錢就能使鬼推磨?說笑罷了,據說單是《紐約時報》一個政治頭版的審批就起碼要一個月,否則拉登都可以賣廣告,更何況十幾國大報一齊刊登,那種政治能量,會是連登仔可以辦到?「成件事無大台,在連登你一句、我一句就成事了」,這種說法,你還信嗎?   {#icono0_34}  {#icono0_35}

没有照片描述。

暮跖
暮跖 2019/08/21

「無大台」, 佢地個恐怖份子暴徒丫頭個名真難聽又變態低能! 

暮跖
暮跖 2019/08/20

黃屍暴徒搵笨實的怪雞理論!