域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

巡捕房勾結黑社會?

2014/10/04 17:01:52 網誌分類: 時事
04 Oct

 

越抹越是黑

有水洗唔甩

台前爆陰毒

幕後共一窟

 

昨日數批反戰中人馬出動向戰中群眾衝擊、並造成有人受傷和有人被捕。今日江湖上有傳聞指那些衝擊戰中人士的人是為愛字堆集團所顧用的、亦有傳聞指巡捕房與黑幫勾結對付戰中人士、而支持戰中嘅政客亦以高姿態指責巡捕房縱容黑幫傷害和平示威者。

 

呢嗱、未知各位街坊對暴力有何睇法、但在下認為目前嘅所謂和平示威、實際上並不和平。因為示威者強行封路、阻止交通工具通過、扣押巴士、且阻止別人上班、妨礙店鋪和小販做生意等、全都是夾硬拖人落水嘅行為、一切皆違反戰中三老當初許下靜默抗議嘅承諾。正如有途人質問示威者「你地唔使食飯、我要搵錢開飯、點解唔畀我返工、硬着要迫使所有人都要蒙受損失?」一樣、同是暴力行為。分別只在於衝擊者是向着戰中者兜鎚鍋面而造成外傷、而戰中者是用陰力在街坊的心口扤一掌而造成內傷而矣!正如日前置身於示威區之中的一名報販回答記者時聲稱「有苦自己知」就可見一斑。據說、由於連日來戰中示威者在旺區和銅區等夜場林立的區域結集、對夜場生意構成嚴重打擊、因此不排除有黑社會人物混入反戰中人士之中、企圖衝擊和毆打戰中人士嘅可能性。之但係、在無憑無證據之下指控巡捕房與黑社會勾結對付示威者、只能算是陰謀論。假如反戰中人士也從陰謀論角度去睇今次事件、亦可指飯民收買打手架禍巡捕房和愛字堆、以激發更多人出來替戰中站台。咁搞法、唔知到夠唔夠說服力呢?憑空指控對誰都冇益架!知冇?

 

所謂有政治冇道義吖嘛!政治本來就是愚弄人們嘅把戲、正如全世界都一樣、投資這套把戲嘅人就是財雄勢大嘅大財閥、並由執政者和政黨聯合編導、不同政見嘅政客充當演員、佢哋嘅責任就是依足劇本演好每一場戲。今時今日紫荊城之所以弄成如斯田地、就是被兩幫敵對勢力嘅政治勢力所造成。那群粉墨登場嘅政客其實只不過是扯線公仔、他們只能為你帶來感官上嘅刺激、並無能力替你謀取實質利益、否則今日就無須搞到人人為住而發愁了!戰中、反戰中、誰是人、誰是鬼、唔知你又知到幾多呢?嗚呼哀哉!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!