joboche1
joboche1
joboche1

報業應該要持平

2014/10/21 15:27:15 網誌分類: 今日隨筆
21 Oct

報業應該要持平, 否則對佔中一事心存偏見, 就失咗報導真相嘅原始精神! 點解筆者咁講? 近日所聽朋友口述, 所睇報紙報導, 對前線警務人員依法執法之餘, 部份警員濫用權力武力, 對某啲佔中人仕拳打腳踢. 呢啲事一公開之後, 所有報導排山倒海去鬧警方. 無疑, 濫用權力喺好應該鬧! 不過, 部份佔中人仕對

 

前線警務人員拳打腳踢同問候老母, 又唔見好多報紙如實報導, 只有少數報紙仗義執言. 報界咁嘅做法, 算唔算得上偏幫? 算唔算有失公平? 算唔算做唔到掛喺咀邊嘅專業精神? 如果, 拳打腳踢喺警務人員做得唔啱, 咁佔中人仕踢下陰插雙眼淋尿水就啱咩? 如果報界只報導前者事實, 唔報導後者事實, 邊有公道可言?

 

報界成日公開表示憂慮政治打壓導致新聞自由受到阻嚇, 唔通佔中人仕對前線警員種種不法行為又受到打壓威嚇, 所以只報導警員濫權, 唔報導佔中人仕暴力? 抑或喺基於同情佔中人仕, 所以對佢哋特別寬容, 縱使佢哋阻街擾亂民生之下, 警員執法喺干予佔中自由? 定喺報界睇唔到定詐帝睇唔到佔中用上咗武力

 

已經實屬違法? 先至會對前線警務人員被踢下陰插雙眼同淋尿水等等事件, 都可以隻字不提? 抑或因為警務人員唔執法, 佔中人仕就唔會踢下陰插雙眼同淋尿水? 報界咁樣處事會唔會比全港市民認為唔公平? 如果喺咁, 何必要自誇專業?


回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}