joboche1
joboche1
joboche1

佔中_教育失敗造成2

2014/11/24 10:29:12 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
24 Nov

社會教育崇尚批鬥, 所以大有大批; 小有小批; 上有上批; 下有下批; 官有官批; 民有民批; 啱又批; 唔啱又批; 好有批; 唔好又批; 正又批, 唔正又批; 校園嘅批鬥, 家庭嘅批鬥, 能夠展示口才嘅都會無一倖免被批到體無完膚. 總之由朝批到晚, 唔理自己會唔會傷及無辜, 總之喺批紅對眼, 唔流血見紅就勢都喺假! 武力由社會造成!

 

再睇睇批鬥嘅近況就喺唔會依足口號[和平]呢兩個字進行; 反而變改口號要行動升級; 繼而造就咗機會比人幪面衝激立法會; 所有活動一早部署以武力對抗中央同港特政府先至喺佔中嘅原貌. 之不過, 要發起時得到市民支持極不容易, 為咗呃班老襯支持, 為咗呃班父母簽名授權仔女參加佔中, 打出好聽嘅口號以[和平]為主, 而事實

 

上從冇真喺依和平去發展步伐, 令到佔中參予者心知比人搵笨, 又唔夠膽聲明退出. 怕被所屬校內學生會秋後算賬, 唯有焗住頂硬上. 縱然知道有機會被拉同落刑事案底影響終身, 寧可跟風跟隊佔中批鬥, 都唔可以得罪學生會, 否則唔可以喺學校立足! 批鬥, 由社會引進西方文化一手造成, 佔中份子成為怪胎批鬥一族, 真喺冤哉枉也!

 

五至七十年代香港所存嘅獅子山下精神, 已經被批鬥文化腐蝕晒! 雖然當年好多間專上學院都先後升格成為大學, 為咗迎合社會主流批鬥之風, 所設立嘅科目都偏離個人精神修養德育栽培. 約十多年前有某大學教授批評當時大學生水平不知所謂, 連基本自重都唔識, 令大學名譽受損. 只可惜呢一集嘅訪問未有重播, 令筆者至今十分懷念.

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}