joboche1
joboche1
joboche1

佔中_隨筆4_2

2014/12/05 11:29:10 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
05 Dec

未攪清楚, 就謬謬然走上街去走到前線比人利用? 平心而論, 呢位自稱生於亂世嘅同學所持乜嘢嘅理由有呢種稔法, 筆者唔清楚. 同時, 筆者向來都明白到任何事未必一定有啱同錯, 只有接受同唔接受嘅啫. 如果接受, 錯嘅都會被美化成啱嘅; 相反之下一唔接受, 幾啱都好都會被批判成同打壓錯嘅. 所以古人講世事無絕對, 只在乎

 

個人所企嘅角度同持有嘅想法. 至於個人立場同想法, 有可能同某啲人相同, 亦有可能同某啲人相反. 如果係相同, 當然皆大歡喜, 最起碼你好我好大家好, 最低限度唔會面左左咁冇風度. 如果係相反, 自然話不投機, 稍有一言半語唔啱聽, 隨時就發動罵戰. 故此, 筆者只取一班同學嘅赤子之心, 對於手法方面, 成班學生都唔會覺得

 

有問題, 只有受佔中侵害逼害傷害嘅市民先至知道呢種手法啱定唔啱. 見解人人不同, 自不然有埋堆有唔埋堆! 依筆者立場嚟講, 對於講咗[和平]而唔算數嗰一日開始就對佔中反感! 加上筆者喺夜班工作人員, 每次要轉車三次要有機會可望上到班, 對佔中呢壇嘢自然心懷怨恨. 不過, 怨歸怨恨歸恨, 筆者對呢班未來接班人都會

 

感到可惜! 我哋唔係神, 我哋只係凡夫俗子! 如果我哋相信天地間有真主宰存在, 就要相信任何變異嘅狀況出現, 都係造物主對我哋嚟一次試煉. 冇經歷喺冇可能身擔大事; 冇魄力喺唔可以堅毅持久; 冇冷靜喺唔會綜覽全局; 冇胸襟喺冇量度求同存異. 正因為喺咁, 筆者相信經一事長一智, 對中央, 對港府, 對成班同學未必喺壞事.

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}