過路人
過路人
過路人

長線投資

2007/11/16 01:33:16 網誌分類: 投資
16 Nov

東尼叔叔曾經在他的著作《富足一生》說過:

『巴菲特照跟傳統投資理念,憑著少許資本,建立了數以十億計美元的財富。我們知道,或是我們道聽塗說地相信,他愛長線持有股票,其實他偶爾也會出貨。我還記得他因為投資失利,曾經試圖沽出現屬花旗集團的所羅門股份,一度備受折磨,另外還有他和美國運通的轇轕。巴菲特畢竟不是聖人。

無論如何,買入並長期持有股票,累積財富的成功率肯定較高,遠勝這頭買入、那頭沽出,運氣好的才賺得蠅頭小利,卻未能顯著增加財富。其實,沽貨或減持要靜待好時機,最好等至股市過熱,而你深知那個水平將無以為繼,便應該把握機會,並要有風使盡帆。』

超人曹叔叔說過:

『投資市場內充滿空洞承諾,例如「長線投資」,許多人相信長線投資必賺錢!事實上,如方向錯誤,無論時間幾長都無用。』

做一個價值投資者,睇啱方向,食盡一個大浪。揚眉女子,可以做想做的事,人生至此,無憾矣!忽然想起,林大洋說過:好的女人,是不會老的。

 

回應 (322)
我要發表
wonder netnet
wonder netnet 2007/11/18 23:32:38 回覆

咩咩, 唔係紅酒 + 7up or 雪碧在大陸見他們是這樣溝...

嫣嫣 : 發一個甜蜜的美.....夢 

夜深了.....各位晚安. 

羊咩
羊咩 2007/11/18 23:23:50 回覆

早抖嫣嫣

係噃....亞k係11兩金噃...幾時正日呀?

各位晚安

wonder netnet
wonder netnet 2007/11/18 23:23:05 回覆

亞K,

羅宋湯 + 俄羅詩舞 +皮草 + 皮 her. ha ha 好像大上海的歌舞昇平場面.....OK 香港馬照跑.....舞照跳....股照炒,各取所需

嫣嫣 (別 ^_^ 了)
嫣嫣 (別 ^_^ 了) 2007/11/18 23:21:56 回覆

K: 11月之星…賺多d, 身体健康

 

netnet and 各位: 明天再講…good night.

羊咩
羊咩 2007/11/18 23:13:55 回覆
嫣嫣, 近年大家興飲"芝華士"
wonder netnet
wonder netnet 2007/11/18 23:12:51 回覆
嫣嫣, Friday 打羽毛球, Saturday 鼻敏感發作休息,today 吃了藥好很多.妳呢?
亞K
亞K 2007/11/18 23:11:18 回覆

羅宋湯 + 俄羅詩舞 +皮草 + 皮 her.

哈哈. 對, 在10號, 即是樓上鋪. K 

 

嫣嫣 (別 ^_^ 了)
嫣嫣 (別 ^_^ 了) 2007/11/18 23:03:08 回覆
netnet: hi...近幾年好興Vodka...去了那裏?
wonder netnet
wonder netnet 2007/11/18 23:01:22 回覆
亞K, 食俄國菜有無飲番過正式羅宋湯同穿件皮草在雪房喝Vodka??
羊咩
羊咩 2007/11/18 22:54:46 回覆
唔通要去
羊咩
羊咩 2007/11/18 22:53:32 回覆

幣....差d唔記得要交稅 點好呢?

水滴石穿@混亂常態下的新生活起步

Hi Charlie

Welcome back!

螢火蟲

到時候你出雙糧,我就要預當月薪水交稅

羊咩
羊咩 2007/11/18 22:40:42 回覆

螢, 俄羅斯...好似在樓上

我仲衰, 我去果度"淨飲"架咋

通常係厚福街食完先上去

螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 22:38:10 回覆
亞k,諾仕佛台d嘢食都幾貴...俄羅斯嗰間係咪地舖嚟ga?? 嗰度我最鍾意係天與地食京滬嘢.
羊咩
羊咩 2007/11/18 22:29:27 回覆

哈哈哈.....

諗起都想

 

亞K
亞K 2007/11/18 22:28:03 回覆
剛才姊妹們預先同我食飯,去了樂士佛台食俄羅詩菜,味道不錯,但份量太少,價格算貴呀,亞a去之前已先行食野打底,食完都唔飽, 有人唱歌攪氣氛,得個嘈仔,其實俾我選,我會選食得普通一點,安靜一點,更容易傾計. 亞K 
螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 22:21:22 回覆
呀咩,你仲咩笑得咁奸呀...太平洋保險..hehe..真係揀得啱時候,可以用雙糧抽..不過,唔知幾時出雙糧tim....雙糧雙糧啊
羊咩
羊咩 2007/11/18 22:09:13 回覆

係呀係呀, 我都會大手大手抽中鉄

螢, 我地仲有太平洋保險

哈哈哈

螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 21:52:43 回覆
charlie,哎呀...好股成日都堆埋一齊招股,好鬼難分配...頭痕中...今次用晒成副身家大手(hehe,自覺好大手)抽中鉄先得...1800我錯過左lu,唯有展望未來嗰d.
羊咩
羊咩 2007/11/18 21:47:17 回覆

查理兄,

1800招股价係$5字頭, 而家中鉄唔知係幾多....

你覺得中外運同埋重汽邊只可以睇中線d呢?

Charlie
Charlie 2007/11/18 21:27:14 回覆

螢火蟲:

重汽招股時, 我人在越南, 所以沒有抽啊! 我想是可以抽的, 如果我在港, 我可能不會抽, 因為要重鎚做 Margin認購中國中鐵。如果中簽率十分低的話, 會要我太太在上市首日再買點。中國中鐵是 "中交建第二", 我十分看好它的。 當時分配到的 10,000股中交建 (5.1231元 Margin價) 和上市首日買多10,000 股 (7.80 元), 至今都沒有沽出過。中國中鐵會照中交建一樣操作, 希望自己可以多一隻長抓的基建股。我認為大型基建股太少, 所以中國中鐵同中交建一樣, 會相當受機構投資者和散戶的歡迎, 估計首日上升幅度可能會幾高。

螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 21:17:19 回覆

charlie,有冇抽重汽呀?

過兄,同嗰個哥哥好熟ga?? 咖喱唔係間間都好味,好蝦人煮....我以前好鍾意去蕉葉屋食嘢ga,不過,好似全線執晒...佢d炒蘿蔔糕好好味.

奇哥,鯊魚丸有食過呀...

嫣嫣,係呀,太夜食嘢唔健康...不過,我覺得係頂住個胃瞓得唔舒服.

Charlie
Charlie 2007/11/18 21:15:50 回覆

中國中鐵以「先A後H」方式上市,市傳內地第三大保險集團太平洋保險亦會參照此做法。市場消息稱,太保計劃發行12%股份,最快下月在內地上市,明年首季將完成香港掛牌,兩地集資共60億美元(約468億元)。中金及瑞銀同為A股及H股上市保薦人,而瑞信為香港上市保薦人之一。

Charlie
Charlie 2007/11/18 21:09:10 回覆
股市黑錢暗流洶湧 內地嚴堵
2007-11-18

圖:近年,中國加強打擊以從事非法買賣外匯為主要活動的地下錢莊組織

(資料圖片)

深圳大學金融研究所所長國世平今日在接受本報記者採訪時表示,除了大量的現金經深圳流向海外,由於預估人民幣升值更高,大量外幣正通過港澳再經過地下錢莊等非法途徑流進內地市場,為了防止大量外幣湧入衝擊中國經濟,中國政府及金融部門正採取有效措施打擊洗黑錢的行為。深圳地理位置的特殊性使其成為反洗黑錢的前沿陣地。

【本報記者黎冬梅深圳十七日電】

國世平表示,中國高熱的股市和房市都有黑錢進來。中國延後推出港股票直通車也是有此擔心。深圳銀行採取限制提取現金的辦法是希望通過銀行來有效地防止洗黑錢,並對地下錢莊來個釜底抽薪。但他擔心這種辦法未必有效,因為由於銀行是通存通兌,在深圳提現金難,人們可到珠三角的其他城市去提取現金。

國世平認為,地下錢莊的存在,除了市場需求,更重要的是目前中國體制的缺陷才導致了地下錢莊的投機行為。首先是銀行監管不夠,其次是官方匯率和私下匯率有差距。

地下錢莊聚集地據悉,2006年中國內地洗黑錢涉及款項達3871億元,經深圳中轉的黑錢佔據相當大的比例。據不完全統計,黑錢至少佔深圳本市生產總值的10%,而真實的比例可能高達20%。

深圳民企、外企多,外經貿活動頻繁,外匯使用量大,深圳又是全國現金投放量最大的城市,種種因素使得地下錢莊在深圳有了生存土壤。

深圳是內地地下錢莊聚集地,內地黑錢大量轉移到海外清洗,主要是通過地下錢莊等境內外串通交割方式轉款,而地下錢莊主要集中在廣東、福建及浙江等沿海一帶。其中,廣東、福建地下錢莊主要中轉深圳往香港。另外深圳的侵吞國有財產、走私販毒、賣淫嫖娼、黑社會、製假賣假等非法活動都帶來大量黑錢需要清洗。深圳近年高昂的房地產業也因為有大量洗黑錢行為而降不下來。

在深圳,地下錢莊之間,錢莊與非法買賣外匯者之間形成了一張分布廣、聯繫密切的交易網絡。他們均採用極其簡單的交易方式,數額巨大的交易,可以在短短一小時內完成,資金周轉比銀行快得多,而且手續費也不高。

嫣嫣 (別 ^_^ 了)
嫣嫣 (別 ^_^ 了) 2007/11/18 20:56:37 回覆

椰林閣...d food...一直都是麻麻地

中外運同1138 近磅 d

等11:00食宵夜...怕怕

k-i
k-i 2007/11/18 20:56:24 回覆
咁食鯊魚啦
過路人
過路人 2007/11/18 20:53:05 回覆

螢:咖喱豬扒飯 - 正!聽日問吓街口茶餐廳個哥哥仔肯唔肯整先。

羊咩
羊咩 2007/11/18 20:48:21 回覆
各位, 等陣再chat 過, c u~
螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 20:48:01 回覆

過兄,去左椰林閣食咖喱豬扒飯...普普通通...價錢都ok.

奇哥..魚刺...留返比你..我食刺身.

羊咩
羊咩 2007/11/18 20:45:20 回覆

奇奇,

食魚刺....好慘噃

食魚翅就差唔多

k-i
k-i 2007/11/18 20:44:17 回覆
食魚刺
羊咩
羊咩 2007/11/18 20:42:31 回覆
食乳鴿.......
過路人
過路人 2007/11/18 20:40:49 回覆

螢:咁改左食咩呀?

螢火蟲
螢火蟲 2007/11/18 20:38:39 回覆
啱啱食完晚飯返嚟,原來諗住去6仔食壽司...六點落去都要等位...等左半個鍾頂唔順走左...
羊咩
羊咩 2007/11/18 20:18:25 回覆

哈哈哈.....

每到星期日大家既schedule都會亂七八糟呢....

咁夜食....肥喔~

小心小心

過路人
過路人 2007/11/18 20:13:40 回覆
咩咩:今日無食早餐,有食午餐,下午茶食西餅,唔食晚餐,等11:00食宵夜。
羊咩
羊咩 2007/11/18 20:08:51 回覆

過兒,

食咗飯未呀? 今日有無同亞嫂吃?

過路人
過路人 2007/11/18 20:00:19 回覆
亞K:你係咪去副堂?依家重有無頭痛?
過路人
過路人 2007/11/18 19:59:01 回覆
奇哥:你等了四叔多天,他終於開口了。
羊咩
羊咩 2007/11/18 19:40:50 回覆

IYY,

其實我係想送你呢段呀:-

寶貝寶貝祝你幸運
無仇無淚過每一日
愉快健康一世幸運
或平凡但沒愧於心

k-i
k-i 2007/11/18 19:36:18 回覆

自香港报道,有“亚洲股神”之称的香港恒基集团主席李兆基预期,未来数天香港股市起跌会很大,呼吁股民小心。

  今日是香港区议会选举,李兆基中午到山顶选区票站投票后向香港传媒指出,内地短期内可能会有调控措施出台,加上当局打击地下钱庄的影响正逐步浮现,令内地资金减少流入香港股市,他担心未来数天还会有其他负面因素,影响香港股市下跌,呼吁股民要小心。但他补充,相信这次港股下跌只是暂时性。

  对于澳门“赌王”信德集团行政主席何鸿燊日前指恒指年底会升至四万点,李兆基认为没有可能。他预计,新年过后两三个月,恒指可能会升到三万三千点。

 

我一直都信四叔多d,雖然佢老人家都有睇錯市的時候

但誰人沒有過去

我覺佢今次講的話,好合理,好合邏輯,相當唔錯...

IYY
IYY 2007/11/18 18:24:29 回覆
咩咩 : 多謝你首歌。我都知道終有一天他不再需要我的照顧, 呵護和抱抱, 所以我現在很珍惜與他一起玩樂相處的時光。我經常為他拍照和短片, 就是留來將來番看又番看, 我怕自己老了會忘記。
羊咩
羊咩 2007/11/18 18:15:42 回覆

嘩哈哈....我封信已傳遞到查特首到啦, 哈哈哈~ 我既訴求得到回應嘞,

yeah~ 萬歲

明天
明天 2007/11/18 18:01:00 回覆
亞k : 咁如果只抽到1 手中外運, 去到11元, 閃唔閃呀 ?
明天
明天 2007/11/18 17:59:27 回覆

咩咩 : 你好返哂 啦 ! 咁好精力去遊行 ? 比你笑鬼死 ! 我又想要你送首歌得唔得呀 ?

如果你食哂d 西藥, 好返後, 就煲d 雲令, 白術 飲。

羊咩
羊咩 2007/11/18 17:53:15 回覆

查理兄,

我而家遊行緊.....

呢封係我既"請願信"

改烈要求查理將"羊咩"加入佢既"blog友連結"

我要爭取即時加入!

唔可以等到2012年呀

亞K
亞K 2007/11/18 17:50:43 回覆

咩: 剛計了數, 可作參考, 10元的PE 是37.4, 11元是41,

我再加了幾隻相關股份,11元的PE是太貴了, 不過炒作是另一回事.如果11元我會走一大半. 

 

中外運航運預計PE
股價07預期PE增幅價格增幅% 
7.1826.9 -1.00 -12.22%招股價下限
8.1830.6   定價
1037.4 1.82 22.25% 
10.539.3 2.32 28.36% 
1141.1 2.82 34.47% 
  PE
1919中國遠洋101.7
1199中遠太平洋20.60
598中國外運 30.15

IYY: 狗狗好番啦.謝謝. 

羊咩
羊咩 2007/11/18 17:49:53 回覆

IYY, 我post咗首歌送比你聽, 你去我個blog啦

我每次聽都諗起你架~

IYY
IYY 2007/11/18 17:44:02 回覆

咩咩 : 我都好想 368 上到 $11.00, 不過要睇下個市就唔就, 如果個市升可能得ga

亞 K : 狗狗好番 d 未呀 ?

Charlie
Charlie 2007/11/18 17:41:15 回覆

羊咩:

中鐵招股日期是11月26日的話, 這對用 Margin 認購的利息支出會著數點。如果是 23 日的話, 就要多支付二天的利息。但是二者相差二天時間, 對可能如此大的認購份數, 港交所不知有否足夠時間來處理? 如果招股11月26日 ,上市不是12月9日的話, 二者沒有什麼分別了。 不過, A 股的上市已經肯定是11月21日網上申購(即散戶認購), 12月3日上市。 因為這次是第一隻新股採取 "先 A後 H" 的方法上市, 二邊上市日期不能相差太長, 越短對 AH 股價差越有利。看來以後內地會採取 "先A後H" 的方法上市了, 而且 A股的發行股數會多過H股, 這有利於縮小AH股價差。

瀏覽更多回應 正在載入...
user