中秋節快樂!

2015/09/26 23:28:18 網誌分類: 未分類
26 Sep

請問有冇人記得,幾十年前,除了中秋節,有豬籠仔,還有用月餅餅皮整的佛公仔?今日突然醒起,餘香猶在,以前,家中人買給我,捧在手中開心到不得了。彷彿回到了兒時,夢魂常在!中秋節快樂!

回應 (11)
我要發表
當代迷你倉
當代迷你倉 2015/09/29 14:54:42 回覆

無勿印象了~~~

Auntcat
Auntcat 2015/09/28 21:21:09 回覆

tt講嘅小食全部係我童年常食嘅,除左砵仔禾蟲,呢樣係我母親至愛,父親常專程陪佢去澳門食禾蟲,我睇見就怕!

tt
tt 2015/09/28 08:23:35 回覆

因為超伯工人,是老式人,母親行走澳門香港之間,所以有口福,嚐很多古舊嘢,砵仔禾蟲•••懷念的大大厚厚豬油糕,肉心杏仁餅,蛋餅,雪糕三文治,三色雪糕,現在看在眼裏,全不是一回事 。

Auntcat
Auntcat 2015/09/27 21:03:35 回覆

tt,相信我起碼比你大十幾廿年架!亞夢就更年輕了,佛公仔餅在她出生時已停止制做.

看你對佛公仔餅的眷戀,你真是純真長情之人! {#icono0_4}

亞夢
亞夢 2015/09/27 15:37:31 回覆

豬仔餅都係用月餅皮做, 我鍾意食架! 不過佛公仔造形我就未見過啫.

開心van仔
開心van仔 2015/09/27 15:14:15 回覆

我都有印象,不過我唔鍾意食!

中秋節快樂!

tt
tt 2015/09/27 12:43:08 回覆

夢,那佛公仔餅,是用月餅餅皮做的,一個笑佛模樣,捨不得吃,捧在手。

tt
tt 2015/09/27 12:39:36 回覆

照咁講,我和catcat是同年代的人,佛公仔餅,拿在手,看呀看,捨不得食,咬小小一口,包起來,第二天又拿出來,又看看,細細再咬一口,又包起來,第三天••••第四天••••最後忘記了,找也懶•••••明年中秋,家人又買來豬籠仔佛公仔••••快樂的回憶,唉,一下子過去了,人也老了。

VanYYY
VanYYY 2015/09/27 10:57:48 回覆

中秋節快樂!我都係鍾意豬籠啲花,戴在頭上扮霍家小玉!

Auntcat
Auntcat 2015/09/27 01:03:09 回覆

tt講起,我都記得有呢個佛公仔餅,不過可能我份人太實際,覺得佛公仔餅同豬籠餅都乾爭爭,從小都唔中意,屋企只係將呢d餅掛起當小玩意觀賞.

中秋節快樂!

亞夢
亞夢 2015/09/27 01:00:52 回覆

tt, 中秋節快樂!

我淨係食過豬仔咋, 佛公仔未見過喎!

今年本來想買, 但要18-20蚊一個, 有次去商場食飯, 諗住食完飯先買, 但食完佢已經收檔, 所以無買到。

user

最新回應

開心van仔
開心van仔 2018/06/09

我唔識加相呀!

開心van仔
開心van仔 2018/06/09

新不如舊!

mattwong
mattwong 2018/05/16

how to 插入相片呢

Auntcat
Auntcat 2017/07/20

某次無意中聽姊妹淘,(從來唔睇呢個節目,果次冇啱睇嘅,由得佢開着,一邊低頭玩game,一邊聽,個男化粧師示範幫個女人化粧,邊講解,個女主持人不停係咁"唔...唔...唔...喔...喔...."製造噪音,令人心煩,熄機!

仲有愛回家之XX速遞,呂惠儀把高八度嘅尖响声又係討厭!