域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

例摑姐 VS 烈判官

2015/12/04 14:54:48 網誌分類: 講人自講
04 Dec

你話我浪費資源

我話你誤打誤傳

香港地滿城歪理

戇居青勝二和團

 

日前過氣無上庭大判官烈火麟公開指出、有人濫用司法覆核拖累咗本城大型機建工程、並點名批評前戰中鬥委娘例摑濫用司法覆核程序、但反遭例摑姐隔空發炮、質問「除咗判官之外、還有誰人有權力去推翻行企會嘅錯誤決定」?看來例摑姐滿以為今次一定窒到呢位過氣大判官口啞啞都未定。正當她沾沾自喜之際、點知烈判在另一個公開場合講、司法覆核並唔係用來挑戰府衙政策、審判院關注嘅應該係決策者是否依法、以及有沒有濫權。呢嗱、行家一出手便知有沒有、烈判就這麼樣簡單澄清一吓、就令到例摑姐懵都面埋喇!咁又係嘅、誰叫例摑姐問得咁貽笑大方?事實上她問得冇一窟似個大學生、極其量只像一隻小學雞而矣!

 

講起濫用呢家嘢、在下曾經聽聞過一個類似嘅個案。話說從前城管隊裡面有一名綽號㩋根嘅隊長、此人原來具有未卜先知嘅能力、並在每一次檢控阻街商戶之前、先至電巡捕房求救、然後才展開行動。不過當這種事發生得過於頻密時便引起巡捕房嘅注意、結果發現有人涉嫌先打電話求救、然後再踩爆個地雷。於是乎、巡捕戶向城管隊高層投訴、指有人涉嫌濫用巡捕房人力資源、要求城管隊嚴格監管下屬、以免再有同類事情發生而浪費政府資源。呢嗱、有咁啱得咁橋、那名㩋根隊長同樣是反問他的上司、除咗巡捕房之外、還有那個部門有權捉拿那些公然以暴力反抗檢控嘅人物?不過城管隊就冇佢咁好氣、並警告㩋根隊長、若然再有同樣情況出現、他必須面對紀律處分。

 

話說回頭、雖然烈判官表面上是批評娘例摑、但從他的一句「法律如無綱紀、法治亦只是空談」就聽得出、濫用和濫批司法覆核嘅雙方都有責任嘅。

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!