域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

三両木鬥三両木

2016/01/04 15:41:37 網誌分類: 講人自講
04 Jan

 

 

既然未能成一局

惟有劈去三両木

我召天師你招魂

何以人皆一鑊熟

 

日前大撞黨首領涼茶杰放話、指現屆講督施威委任美國張為大武館長老會頭領、目的就是要搗毀大武館維繫百年嘅食民地傳統、以及打壓所有大、中、小幼武館武術究發自由。最後、涼茶杰強調、施威做得如此霸道、其實已經曝露出其強弩之末嘅勢態。呢嗱、涼茶杰講嘅嘢係真唔係不得而知、但此語一出、自然又會被人話佢係有口話人、冇口話自已。有人直指涼茶杰旨在妖言惑眾、亦有人認為他講得半點都不差。然而、事實又係點嘅呢?

 

憑肉眼所見、自從前食民地講督肥鵬摺埋幅米字旗、兼執埋個包袱返歸之後、城中大武館嘅教頭機乎都是由親飯盟嘅人物充當。近年飯盟密謀奪取大武館嘅主導權、便發動所有機器試圖將「講督自動當選為大教館總監督」這個百年食民地傳統弄垮。然而、施威亦並非食齋之輩。佢除咗加強對大武館長老會操控之外、亦試圖操控大武館嘅自來水水龍頭、從而將這個終極食民洗腦訓練場嘅操縱權緊握在自己手中。講到呢道、相信係人都知到何以大武館會成為兵家必爭之地矣!究竟為何而爭、為誰而爭、大概都唔須要去問阿貴都知到答案架啦!係嘛?其實普羅蟻民根本上唔得閒去理呢啲嘢、一般亦只係希望有一份收入穩定嘅工作、三餐安樂茶飯、以及一個可以“安心”棲身之所架咋!唔知你哋有冇想過、點解硬係冇人去為大眾爭取這些、而偏偏去為那些令人厭煩不堪嘅政治執拗狗咬狗骨嘅呢、吓?!

 

 

回應 (1)
我要發表
當代迷你倉
當代迷你倉 2016/01/04 17:43:20 回覆

{#iconb_212}

user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!