著避彈衣出席「垃圾會」會議

2016/08/09 07:18:07 網誌分類: 政治
09 Aug

大道之行:主流民意反對港獨

 

 

主流民意反對港獨乃彰彰明甚的事。誰得到主流民意的支持,誰的勝算就較大,實在不難理解。經過近期一輪「確認書」事件的擾攘後,港獨議題正式成為立法會選舉無法迴避的議題,參與選舉論壇的候選人都會被主持人質詢對港獨的取態。

 

由泛民主導的社福界選舉論壇,五位候選人均具有泛民背景,有曾參與佔領運動的旗手直言對港獨的出現感到「揪心」,更關注其可行性;有候選人直言港獨不可能,亦有人表示港獨根本「冇市場」。

 

除了極個別支持本土派的候選人暗示支持港獨之外,泛民政黨視港獨為票房毒藥,殆無疑問,問題是如何與之切割,卻並非易事。建制陣營狠批港獨,以期吸納更多中間票,對泛民形成頗大壓力,實在不難理解。

 

港獨派曾表示其抗爭策略是「勇武無底線」,年初旺角暴亂似是最佳示範。果不其然,年輕人認同獨派主張者,亦在不同程度傾向以暴力手段挑戰政府,令社會擔憂暴力抬頭,威脅社會秩序與法治。

 

近日警方拘捕兩名青年,涉嫌在網上發布恐嚇選舉主任的言論,其中一名更是大學生,警方表示不排除會有更多拘捕行動。以暴力威嚇公務員,可視作為港獨「倒米」,皆因極端做法不為主流社會接受,就連港獨核心人物早前亦指出革命條件未臻成熟。

 

港獨無前途、無出路,泛民陣營宜盡速與獨派切割,否則選情受損,是可以預期的事。

 

宋立功

 

---------------------------------------------------------------------

 

雖然說:「港獨無前途、無出路」、「主流民意反對港獨」,可是:如果支持「港獨」之士均集中於新界東,那又如何?

眾所周知,新界東每屆選舉結果都令人震驚!往日,我無法理解「長毛」這些祇識得在「垃圾會」內做「騷」之流可以高票當選、更無法理解新界東嘅選民思維?幸好,佢祇係做「大茄」收銀紙度日,冇對香港造成太大禍害!大家都知啦,我依家(可能都係普羅大眾嘅想法)要求好低,納左稅俾「正苦」,佢冇用嚟建設都唔緊要,唔好攪破壞就「阿彌吉帝」架啦!

但係,聽聞「長毛」今屆好危喎!咁唔係應該開心嘅咩?弊就弊在如果佢衰左,代之而入「垃圾會」嘅係「港獨」之士,咁咪仲衰多兩錢重?

「長毛」最多都係叫吓口號、舉吓牌、掟吓嘢;即使係「基全」都係做吓小丑娛賓啫,冇實質嘢做倒;相對於果班「港獨」所作所為算係大巫對見小巫喎!

如果是旦一隻「港獨」入左「垃圾會」(唔出奇架!新界東嘅選民,你真係估佢唔倒、估佢唔倒),即係新界東嘅選民嫌「長毛」未夠激,喜歡睇更剌激嘅片,咁日後出席「垃圾會」,正常嘅議員真係要著埋避彈衣至得!睇左咁多年「垃圾會」會議,你認為果啲保安保護倒你咩?又或者,每次開會,入會議廳時秘書處提供頭盔同避彈衣俾啲議員吖;咁都仲未得,要預埋佢地會掟「腐蝕性液體」......唉!收四百萬一年啫(雖然係筍工),搵條命去搏,為咩?

人為財死囉。

新界東候選人名單:

方國珊

哪吒

林卓廷

 

廖添誠

 

陳云根

陳雲

梁國雄

長毛

張超雄

 

楊岳橋

 

麥嘉晉

 

鄭家富

 

葛珮帆

 

侯志強

 

李梓敬

 

鄧家彪

 

范國威

 

陳玉娥

 

黃琛喻

 

李偲嫣

 

陳志全

慢必

梁頌恆

 

梁金成

 

容海恩

 

陳克勤

 

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!