江山代有漢奸出 (二)

2016/11/24 06:51:37 網誌分類: 政治
24 Nov

漢奸也有級別?

 

笑看天下:漢奸級別 江河日下

 

 

亂世漢奸可謂一代不如一代,有人提起做漢奸也有級別論。像曾任偽滿洲國國務總理大臣的鄭孝胥,他的《海藏樓詩集》評價很高;又如胡蘭成許多風格獨特、見解精到的文藝評論、政論等,亦頗值得文史工作者留意。

 

當年的漢奸,不少具有文史哲紮實的根底,學識眼光自有一番高度;而今天的漢奸,滿嘴歪理,自以為是。李漢奸最近執住人大釋法文本在中國及特區之間加了「及其」兩字,好似發現新大陸咁自豪,話呢兩粒字破壞力極大及不智,皆因等同要求效忠特區外同時效忠國家,除了受《基本法》約束,亦等同受中國憲法約束。佢又講到自己不知幾咁清高,話當年如果係咁,即有雙重效忠問題,佢寧願辭職唔做議員。其實,如果冇佢哋呢啲唯恐香港不亂、經常跑到外國唱衰香港嘅漢奸,港獨嘅破壞力會愈來愈大嗎?

 

江山代有漢奸出,終於又有了小漢奸(真係發育都未全架)如黃衞兵之流接其棒,呢位過氣嘅學運領袖,早輪去泰國(去泰國都好少少!去美國企響個人隔離,更加顯出佢唔似係人)原本想演講分享佔領運動經驗,誰知入境時被泰國當局扣押十多個小時,嚇到佢面青,放佢回港後卻大肆抽水批評泰國政府小題大做,又要求香港保安局局長解釋。

 

胡蘭成當年在《給青年》一文中就話喇:「年青人因為有太多的感情,所以糟蹋感情,因為有太多的自由,所以糟蹋自由……」胡蘭成實在睇通睇透年輕人的心態。黃衞兵人在美國唱衰香港,可是心仍然牽掛「扑嘢議員」、「港獨女神」,他在面書坦言為青年新政游蕙禎而失眠,實在是有太多的感情。至於「因為有太多的自由,所以糟蹋自由」,要講真係一匹布咁長。香港實在畀太多自由佢,帶頭衝擊政府重地都只係判社會服務令。佢去美國唱衰香港又九唔搭八,叫特朗普關注香港人權及自由,完全是搞錯對象。商人治國,美國會畀面「習核心」還是黃衞兵?(新人上場,仲會唔會有興趣養呢隻唐狗呢?天條漸涼,可能炆南乳食左佢補吓身!不過,又驚佢生滋喎。)

 

施友朋

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!