我見倒佢地真係想嘔!

2018/05/09 08:12:50 網誌分類: 時事
09 May

反對派將《國歌法》本地立法公聽會變成侮辱國家、侮辱中國人的「表演平台」。學聯主席張倩盈狂言「一聽到國歌就想嘔」,(當日我睇電視新聞見倒佢個貓樣就真係想嘔)「盤戰線」發言人鄺頌晴則表示「『我們都是中國人』這句話比粗口還難聽」。許多市民怒斥「港獨」分子:「想作嘔就滾出中國,賴在香港做乜嘢啊?」「不承認中國人的身份,那就從中國人的土地上滾出去呀!」「請把中華人民共和國香港特別行政區居民身份證交出來!」(係囉!佢地聽倒邊個國家嘅國歌唔嘔嘅,就死去果個國家囉!想當年英治時期,我地返學咪朝朝要唱:God Save The Queen.....如果佢地早幾十年出世,又唔知會唔會嘔呢?抑或沾沾自喜?生著啲咁嘅嘢、真係衰過生舊叉燒呀!)

 

內地有「精日」分子(精神自視為日本人)身穿仿製日本二戰軍服在南京抗戰遺址前拍照,引發社會憤慨,外長王毅怒斥這是「中國人的敗類」!公聽會上港獨分子以廣東話喊出「香港獨立」後仍意猶未盡,還要以日文加句「香港不是中國」,這同精日分子有何分別?

 

國歌《義勇軍進行曲》誕生於抗日戰爭、中華民族處於危急存亡的關頭,成為激勵中國人英勇鬥爭的戰鬥號角。維護國歌尊嚴實屬對為國犧牲的先烈致以崇高的敬意,懂得感恩的民族方可長存於世。人必自侮而後人侮之,港獨分子對國歌的侮辱,便是對國家及包括自己在內的全球華人的羞辱,不尊重國歌就是侮辱自己。

 

現今世界許多國家都為保護國歌制訂相關法律,這是文明國家法治健全的體現,是對國家形象的一個保護。國歌代表國家主權和尊嚴,本地立法保護國歌是應有之義。港獨分子喪失理智地侮辱國歌,更加凸顯《國歌法》立法及加強國民教育的必要性。

 

立法會議員 葛珮帆

 

------------------講來講去,都係教育失敗!

回應 (1)
我要發表
域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/09 14:30:07 回覆

在那群人性欠奉嘅黃教頭調教之下、教出嚟嘅梗係畜生嚟架喇!

user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!