咁即係點?

2018/05/10 07:30:30 網誌分類: 時事
10 May

7年前一名在九龍醫院留院的73歲男病人被紗布封喉後死亡,死者的主診醫生黃卓義被裁定兩項專業上行為不當成立,判罰除牌6個月,不設緩刑。(佢係公立醫院醫生喎!除牌6個月---係咪即係停職停薪6個月?當放假啫,咁都算係罰則?如果佢係私人執業咁又唔同,因為日後即使復牌,病人都未必會搵佢醫!)

據了解,黃卓義現時是伊利沙伯醫院外科的副顧問醫生(副顧問醫生都咁嘅質素,仲邊有人信政府醫院?唔知「盧醫生」會唔會認為黃醫生肯響公立醫院打工,肯為市民大眾服務人格高尚,好難得呢?)。伊利沙伯醫院發言人表示,院方會按既定人事程序,檢視有關醫生的僱用安排。

由於裁決後仍有上訴期,醫管局會視乎有關醫生是否提出上訴再作跟進,而該名醫生現正休假。

院方又說,就有關個案,醫管局當年已完成獨立調查,並提出一系列改善建議,包括加強醫護人員的教育及培訓,進一步認識如何辨別永久造口與臨時造口等,而九龍醫院亦已全面實施有關建議。

回應 (1)
我要發表
域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/10 15:32:30 回覆

殖民地時期、老番尚曉得食牛扒時掟嚿牛骨出來畀班蟻民嘆吓、但大歸後架忌冷揸拂人餐餐大魚大肉、就係寧願拎啲菜頭菜尾去益嗰班「男亞」罪犯都唔益班街坊。呢啲唔係講人自講、而係講人禍港矣!靠害天朝。

user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!