又係法援?又駛納稅人錢?

2018/05/11 06:52:37 網誌分類: 政治
11 May

香港眾志常委周庭今年初參加立法會港島區補選,被當時港島區選舉主任鄧如欣取消其參選資格(DQ),原因是周庭所屬政黨眾志主張「民主自決」,牴觸《基本法》。周庭昨到高等法院入稟提出選舉呈請,並會申請法律援助。她又稱,今次選舉呈請非為個人政治前途,而是政治紅線不斷收窄,這是關乎港人權利的問題,但難以預計勝算或結果。(計我話:佢做咩嘢都好,唔可以搵納稅人錢嚟「較飛」!佢應該用自己錢申請選舉呈請,這才是對自己行為負責的表現。)

 

周庭於高院外會見傳媒,指鄧如欣當日作出DQ決定前,未有詢問她及眾志的政治立場,以及關注民主自決的任何問題,此舉在程序上已有問題(我都唔認同果位鄧女士:因為佢嘅決定一時一樣、亦因人而異!不過,即使佢詢問姓周同眾志嘅立場,佢會唔會講真話先?如果佢否認支持「講毒」,咁係咪就信?呢個世界有所謂:by conduct架馬---即係從姓周果位同佢所屬團體嘅行為言論而知悉佢地立場。講開又講:果個團體結果都冇獲批准成立,咁當時係非正式團體啦)。她重申,眾志非主張香港獨立的政黨(),而今次入稟是自己及團隊深思熟慮的決定,事前亦有知會其後參選並當選的民主派立法會議員區諾軒。

 

區諾軒接受傳媒查詢時稱,知悉周庭提出選舉呈請的決定,對此表示尊重,但基於事件已進入司法程序,不會評論任何可能出現的情況,包括假如需要重選會否參選等問題。

回應 (1)
我要發表
383383
383383 2018/05/11 07:25:42 回覆

用你嘅錢,搵你著數,是犯民的專長。

無本生利的生意,為何唔做?哈…

 

只要夠無恥!你真係,吹佢唔漲!

只好鬧爆佢囉。佢無恥,任你鬧。哈…

user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!