域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

花拳鏽腿(五)

2018/05/14 16:19:35 網誌分類: 各家大事
14 May

鋼牙遇上斬崩刀

再不商量便掟煲

既屬搵銀無異意

揸扒再傾有利圖

自從上次花家講數團在紅家不歡而散之後、喪普發爛渣、話明要令紅家難受。嗱、話口未完、喪普又發功指出、佢與閘王正在為為燶興電訊恢復做生意而努力。咁即係話、燶興是否翻生、就要看看紅家講數團能為花家帶來幾多利益和讓步而定。

以上述情況看來、喪普不會犧牲花商在紅家市場嘅巨大利益而跟閘王鬧翻的。花家大豆在神州每年賣得 140 億花元、而平哥手機在今年首季就已紅賣得 130 億花元、收入與整個歐洲拉平。換句話講、如果平哥失去紅家市場、每年總收入將減少一半、如果連累埋腹凸和通容汽車、以及農產品乜失去這個大市場嘅話、唔止喪普個人政治前途盡毀、甚至會累起整個弄和黨的。以喪普呢類精甩辮嘅人物嚟講、係唔會做出啲咁愚蠢嘅事嚟。

喪普誤判、斷絕紅家獲得高端晶片之路、就會令到紅家嘅衛星、導航系統、雷達、導彈、軍機、等一系列軍事裝備通通跪低。之但係、紅家以事實證明、軍方早在廿年前便開始研發軍生芯片、並且一直沿用至今天。只要看看由紅家一手一腳自製嘅「神威太湖之光計算機」保持嘅世界最快運算紀錄至會無人能破、就知到紅家並非吹牛。喪普已經明白到、即使禁絕花家晶片輸往神州、亦只能對民間電設業構成打擊、但絕不會影響閘王嘅王者地位。從喪普當日只判燶興七年徒刑而非登時問斬看來、佢亦一早埋下伏筆、為自己留下轉彎餘地。

雖然罰躝西、得意豬、爾大脷等歐盟成員跟隨花家、在半導體工業方面齊齊封殺紅家資金、但罰躝西和得意豬又在背後各自設立央行、將人元納入外備。由此可見、白番一方面乘搭紅家紅濟順風車、但在另一方面卻是槍口一致對準紅家的。世間上嘅結盟和對抗完全係由利與害嘅比重來決定、基本上沒有真正敵人或朋友、只有利益。誰能將機會把握得快而準、誰就是贏家。以當前局勢看來、紅家當頭起、花家當頭跌、已經係世界主流、非人類意志可以逆轉的。

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!