域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

不願做木偶?

2018/06/07 14:58:28 網誌分類: 講人自講
07 Jun

皇親欲扯線

知縣不咬絃

寧交眼中釘

拒上賊公船

 

昨晚在榕樹頭聽講古佬雙番東講、縣令林大孖與班親王  “特別是文親王和恭親王”  不咬絃、已經由枱底鬧到上枱面。據某位親兵講、林大孖出席白鴿會江湖壽宴期間、為着討好坐館爺白鴿韋而一擇萬金買一張白鴿標、卻冷待班親王。更甚者、就係林大孖心腹衛生部長岑笑痴眼高於頂目中無人、派遣其副手崔得意向到訪嘅親王府代表講、任何事都可以在正式會議時擺上枱面講、不必私底下傾喎!咁樣一講、氣得班親王眼凸兼氣窒、登時谷滿一肚子氣。

 

嗱、唔怪得班親王嬲架、早前縣太爺擺出一副回應唯美派要求嘅模樣、從銀庫中提咗五百億両銀出來補貼書齋開支、使得唯美派書齋代表聶斷鉉獨領風騷、親王們卻只能尷尬地在門外看。更激氣就係、當班親王邀請岑笑痴到地保會開會甩底都唔在講、連神約佢去參加天媽大醫館開嘅畀面派對都甩底、分明係要今班親王難看。咁你話嘞、班友係咪㷫過焫雞?

江湖早就流傳、班親王自恃有功於朝廷、經常對縣太爺指手劃腳、當正人家係扯線公仔咁舞。然而、這任縣太爺林大孖卻不吃這一套、所以使出一招親唯美派而疏親王黨、以示自己不是他們的扯線公仔喎!講到這裡、雙番東話夠鐘收工、下回再講喎!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!