世界盃2018

2018/06/12 11:04:00 網誌分類: 生活
12 Jun

世界盃開鑼喇!

大家估誰是冠軍?

最新回應

蕃茄
蕃茄 2019/01/21

Persie, 馬仔, 主席, 聯廣,及各位網友,

經過呢兩年家人身體出問題之後, 真正深刻感受到: 當自己如果去到70歲後, 仍可以維持到基本活動自理能力的話, 就真係要好感恩, 反而擁有幾多金錢財物, 相對便變得微小了. 

Persie
Persie 2019/01/20
@幪面馬仔...

馬仔,一開始一定會傷心,大哭,不明白為何要係自己;但我說的兩位人士已經完全走過了大哭的階段,已經接受了,知道自己會離開,亦在著手準備有甚麼要在走之前做好。靚仔朋友同媽媽住,到今日仍然係佢陪媽媽覆診,將來就要作其他安排因為佢細佬在內地工作,身居要職。

我個同學仔現在就係傷心痛哭的階段。

開心也不一定健康,都要睇彩數。有個blogger不斷教人食有機食品,但後來佢都兩次cancer。

但開心做人好過唔開心,至少不會或少D機會情緒病。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/01/19

做人開心D是否一定健康??

但吾開心會屈病就一定!

當知道自己的大限,會怎樣面對??

其實應該吾會開心!

Persie
Persie 2019/01/19

身體有事的靚仔朋友告訴我佢醫生話佢嘅情形大概還有兩年壽命。佢份人好爽,冇怨天怨地,淨係約我食飯。我問佢咁點解還要繼續返工。佢話每個月3萬蚊標靶藥係公司保險唔包的,要做工賺錢食藥保命。我回公司查一查,原來我公司的醫療亦唔包口服標靶藥。我朋友話我,你份私人保險都唔包㗎,AIA CEO就包啦。2016年初我地排排坐在Starbucks 研究醫療保險,結果兩人都因為不同原因冇投保。如果有,今天結局好可能好唔同。佢2016年9月做第一次手術,年初的時候未知有事。

另一位朋友的家人癌症擴散到全身,眼看是不行,但醫生換了一隻五萬元一個月的標靶藥,彷如仙丹,令病者身上腫瘤縮細晒,佢可以去日本旅遊和郵輪旅遊。不過醫生話病者以前多隻藥物已有抗藥性,這是最後一隻,應該一年後產生抗藥性,之後會藥石無靈,要做甚麼事情就趁這一年去做。