域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

唔講遊行

2018/07/02 15:37:39 網誌分類: 講府
02 Jul

平生惰慣懶開齋

坐墊藏針也局挨

橫掂欠人千千萬

話你唔聽布又拉

 

古語有云「工欲善其事、必先利其器」吖嘛!即係話一個工匠要把工作做好、必須要俱備一套鋒利嘅工具。換個角度來講、要治理好一個地方、必須要有完善嘅法律體制。要確保一個國家安全、必須要在法律例出條款讓法官在判安時有所依據。否則、就會變成和尚打傘、無髮(法)無天、冇可能做到長治久安的。之不過、咱家縣太爺就係唔信這一套。佢老人家出席大歸慶典嘅派對時又再一次強調、目前尚未係將安全法立法嘅好時機喎!難道縣太爺認為單憑其個人魅力就可以平息禍亂乎?

 

呢嗱、一直以來罪惡城之所以飽受彥色革命蹂躪、就係因為沒有安全法來作保障之故。雖然罪惡城大難不死、如果任何人輕視顏色革命嘅殺傷力、那就大吉利是架喇!請看看中東、花旗將顏色革命輸入中東並引發起多國內戰、以致大好家園變成一遍焦土、國家資源被老番控制、民眾長期受到外族欺凌。現在花旗佬為着要奪取世界石油訂價嘅話事權、先以退出伊核協議為手段、迫使其盟友與波難割蓆、繼而找個藉口打垮波斯當今政權、然後扶植一個傀儡政府吖嘛!雖然、罪惡城福星高照、任憑花旗佬點厲害都不能以同樣手段使罪惡城從天朝劃分出去。之但係、只要一日不就安全法立法、花旗佬及城中既得利益集團就可以放心繼續為天朝添煩添亂、並以此為籌碼跟天朝討價還價、到時唯一嘅冤大頭就只係城中嘅普羅大眾。嘅然係咁、點解縣太爺硬着堅持立法要講求啱時候呢?這是否意味着、只要縣太爺一直將匹布拉下去就可以萬事皆休呢、吓?!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!