域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

話之你冧樓

2018/08/10 16:01:16 網誌分類: 時事
10 Aug

 

我要趕工程

你哋咪詐型

放大芝麻事

賺得眼矎矎

 

造價千億亦係世界上最昂貴嘅「沙中鱔」地龍工程龍筋被斬都唔止、仲要事故頻生、真係唔知因乜解究。嗱、原來地龍工程獲得豁免權、無須接受建築條例規管。因此工程令到附近地區出現沉降62毫米、比上限29.2毫米超出一倍有多、但公家部門卻不得依牙鬆槓。即使街坊投許其住所受到沉降影響導致牆壁出現裂縫、地龍工公司卻處之泰然繼續施工。地龍公司發言人話沉降好平常、就算地下暗流移位都會出現沉降嘅、樓宇結構受到沉降影響可以灌獎加箇、若然出現傾斜就利用撐架頂住。嘩、阿哥、家陣講緊嘅係你哋個工程影響緊人家棟樓嘅安全、人命攸關架、點可以等閒視之架?由此可見、地龍工司嘅特權真係大過人權。𠲖、點解垃圾會班尊貴今次人人閉嘴、個個噤聲嘅、吓?!

 

雖然話工程引至沉降並唔係新鮮事、但總應該有個標準嘅。今次沉降超標一倍有多、連地下煤氣管都受影響而泄漏煤氣、而煤氣公司亦證實有四處地方嘅沉降此較嚴重、擔心會對煤氣管涉氣、所以要加強巡查頻率。咁即係話、並唔係街坊蛇𠺌啦!係嘛?!之但係、地龍公司卻保持一貫死雞撐飯蓋嘅作風、實行一撐到底、而身為大股東嘅公家又冇企出來作任何表示。喂、既然公家已經知到沉降超標一倍有多、係咪應該派人去認認真真咁跟進、以釋除街坊嘅憂慮呢?嗱、我並唔係靠嚇、三江大橋和速龍除咗方便街坊之外、對國家安全上嘅大戰略亦占據重要地位、若將之與地龍和輕龍近來被踢爆嘅所有事故連串在一起來睇、並唔似係坊間流傳「小事放大」咁簡單。如果公家繼續盡其則膊之能事嘅話、遲早都會鬧出大事來。信不信由你!

 

 

回應 (2)
我要發表
域 流亦詩
域 流亦詩 2018/08/11 16:23:34 回覆
@蕪湘...

講得啱、因為第一條地龍在七十年代建成、當時本城是處於沒有民主嘅殖民地管治年代吖嘛!

蕪湘
蕪湘 2018/08/11 12:12:18 回覆

其實97前香城建第一條地龍時,在新聞上不時聽到原線地龍某大廈出現裂痕,當時又是話無問題及未必關建地龍事,再某大廈裂痕擴大時,才說免費檢查及維修,最後又是不了了之。

即是又係97前英政府時代就好簡單, 97後就乜都變得唔簡單喇!

user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!