綜緩風波

2019/01/28 21:38:27 網誌分類: 生活
28 Jan

不知大家怎樣看最近的一場綜援風波。

首先我一向以為香港只有三十幾萬人領取綜援,不是太多,聲音應該不太大,但最近政府表示要推遲到65歲才可申領長者綜援,反對聲音竟然咁大!是否有一批人根本沒有打算去做工,只等待60歲生日就向政府攤大手板拿錢?

我明白特首打算拿5000億填海令好多人憤怒,寧願這些錢係派俾香港人,但一個城市的福利制度亦應該有規限。

記得一位世伯同我講過,佢年輕時冇綜援制度,一家七口擠在一間小木屋,得兩隻窗,非常陰暗;後來上樓住在一個好細的公屋單位,有些小孩晚上要打地鋪。他非常努力的賺錢,太太就在家照顧子女。

世伯的子女長大成人,大多做了專業人士。但世伯仍然可以保存他的公屋,到後來就換了居屋,有遊艇會風景,世伯非常滿意。

世伯覺得香港政府對佢好寬鬆,雖然子女早已賺到錢搬離公屋,政府係冇要求佢搬走。

世伯說以前的人會心存感恩,左鄰右里亦會守望相助。現在已經沒有這樣的事。

世伯說「你現在去公屋抬頭看看,每戶都有兩部冷氣。屋內有熱水爐,雪櫃,洗衣機,電視機。我們以前通通沒有,我們用洗衫板洗衣服,現在的小孩都未見過甚麼是洗衫板。」

跟世伯的年代相比,現在的貧窮人口已經比較幸福。我朋友的女兒去做義工派飯,流浪漢對她說:「又派?今日派左幾次喇喎!」我知很多人不想聽我寫這些,但這是事實。

看到世伯的case,我相信居住公屋係會致富的,因為租金只係一千幾百,而政府又不會跟進,任憑大家繼續住,大家有錢亦唔會搬走,到子女成長又各自搬走,一對老人家樂得繼續住公屋,間公屋係從無流轉。結果有一班人舒服繼續住公屋,一班人一世捱劏房。

最近有一位住公屋搬家的老人家任由廿二萬放在街頭被盜。為何他要持有這麼多現金?答案呼之欲出,因為居住公屋的人係不能這麼多財產的,為了掩飾,他不能把錢放在銀行,結果一時大意忘了現金(也真奇怪,這個數目對我來說非常大,我肯定不會忘記)。

報章就天天在講政府公屋現在都給了每天來港的新移民,卻又沒有甚麼實質數據支持這個說法。

住屋問題刻不容緩,但政府現在燒著多個火頭,也不知先撲那個才是!

最近看過最討厭的一個綜援個案就係一對領綜援的夫婦育有兩個女兒,長女患有兔唇被他們虐待,大冷天要她洗凍水浴,穿薄衣上學。兩夫婦被判感化,但他們就帶小女兒去主題公園玩,再盜竊別人財物然後放在女兒背囊,結果再度被捕。這對夫婦不做工又去主題公園玩,肯定係非常懶惰。他們一家四口加上傷殘女兒相信可以取得不錯的綜援金額,會不會有兩萬元一個月?如果福利係讓這些人濫用,我寧願沒有綜援制度,乾脆只發放資源給老人家算了。

回應 (81)
我要發表
Persie
Persie 2019/04/22 01:30:39 回覆

冇 眼 睇

好 生 氣

好 失 望

Persie
Persie 2019/04/20 14:44:46 回覆
@李聯廣...

聯廣,如果計餘下賽程,利物浦奪冠機會較大。

睇左幾十年波,越位條例改晒;現在連手球條例都改埋。

我已經唔知咩係手球咩唔係。

路蘭特個球都唔係手球,我係無話可說。只能說今年不是曼城的年。

李聯廣
李聯廣 2019/04/19 16:57:33 回覆
@Persie...

英超今季除利記同藍月穩奪歐聯參賽資格外,熱刺、槍手、車仔、紅魔爭第3、4名都要打崩頭。不過車仔同槍手有機會憑歐霸冠軍取得歐聯資格,咁紅魔係咪隨時爭到第4都冇得打歐聯?

至於英超冠軍,應該只係利記同藍月之爭,Persie你買邊隊?

Persie
Persie 2019/04/16 11:45:35 回覆

雖然阿仙奴表現普通,艾馬利換人又好似進退失據,幸好都贏了比賽。

不過見到巴黎聖母院大火好痛心,這坐建築係獨一無二。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/04/07 19:24:51 回覆
@Persie...

今年真係嚴左好多。

我冇興趣睇波(吾識,個位亦背住球場),只去賺錢。

今年如願以償,在樓梯底,不用晒。仲包2餐添呀!

出年有機會都再做!

後悔今年只做1日。

Persie
Persie 2019/04/06 10:16:23 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,我冇去啦,現在好難買票,更加難入executive box,因為改左制度,好難「屈蛇」入box,以前好易,入去任食任飲。

咁你可以睇波嗎?

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/04/06 00:08:00 回覆

今日有去大球場,守在Box入口。

舅父仔你今年有冇去玩??

Persie
Persie 2019/03/27 10:15:16 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,你不需要為不值得的人設想,但總有一些人你會為他們不計回報的付出,從而得到快樂,就係蕃茄所講的境界。

我們都係打份工,小職員,不會24小時想住公司嘢(大老闆除外,佢地bonus好大數所以係為公司賣命)。如果有自己時間,可以另外幹些活兒,好似你就可以研究炒股炒匯,也是另一條出路。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/26 16:18:55 回覆

我明白人比人,比死人。

今日我下午3点已走人放工。公司今日又有人搶了我的生意做,唯有早D走冇眼睇。

食幾多著幾多,整定!

我份人其實為人設想多過自己。但吾好祈望別人都會這樣對自己。

蕃茄
蕃茄 2019/03/26 15:43:52 回覆

Persie, 馬仔,

同意 persie 所講, 將焦點/關注 放在他人身上 多小小, 自己心情會相對放輕鬆左的.   

 可能 呢一,兩年 步署緊 退下全職生涯, 所以有時都會思考吓人生 ,  我覺得如果 我嘅 存在 和 行動,  可以令到 身邊人/他人  的生命/生活 中多 一 點 快樂,  我嘅人生 基本上 就都 算 有意義同成功了, 同時我都會覺得愉悅的, 可能因為得到關愛的人的認同.  

Persie
Persie 2019/03/25 15:31:41 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,有時試下擺個focus在其他人身上,你會舒服好多。

世界其實好大,有時我們的問題其實好細微。

今天看蘋果日報的news,本來也不覺得會有這樣的好人,但原來係有:

【好人好事】長期病患男義賣食譜 身體疼痛堅持免費煮飯派基層

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190325&s=10829392&a=59399929

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/25 01:07:05 回覆

我希望自己成為一條鹹魚或老油條……

Persie
Persie 2019/03/24 10:29:54 回覆

12歲小朋友上吊自殺亡。

幼稚園校長失蹤兩天。壓力大,匿藏自殺?俾人殺左,在某處藏屍?

每天都有起碼三個人自殺。大部份人都活得好辛苦。

香港已經病入膏肓。

Persie
Persie 2019/03/24 10:14:37 回覆

#836 華潤電力大減派息,股價大跌,幸好我呢期冇貨在手。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/22 22:19:38 回覆
@Persie...

我驚佢退左之後吾再送股……

Persie
Persie 2019/03/22 18:06:57 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,四叔退休了。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/21 00:00:57 回覆

我有煤氣#3 {#iconb_229} 

Persie
Persie 2019/03/19 13:20:07 回覆

不禁想起潘源良用「相濡以沫」來形容佢同李麗珍的苦戀。兩條小魚兒互相幫助向對方身體吐泡泡濕潤住對方來互相吊住條命,是浪漫也可以係一種痛苦。

睇你點睇。

阿潘選擇放棄然後找了一位愛音樂,年輕很多而外貌又有些李麗珍影子的伴侶,可以理解。

Persie
Persie 2019/03/19 13:13:55 回覆
@李聯廣...

聯廣,有睇,叫貝迪斯球迷都起立鼓掌致敬的帽子戲法。美斯在我眼中是很特別,無可取替的。

月初對皇馬臨完場美斯失驚無神一個射門冇拉弓冇腳影快如閃電的一射差少少唔入,如果入左又係El Classico的一球靚波。

我朋友,我估佢知道情況不好,但佢以為大家都 no better place to go 會繼續一齊。佢大過我,同老婆一把年紀,以為會相依為命,冇想過會被飛。我沒聽說過佢太太有第三者,可能只係不想再互相容忍,想有自己的生活。當然真實情況我也不太清楚。

我相信我朋友唔後悔為女兒奉獻一切,因為女兒係佢心肝寶貝,講英文有英國口音好悅耳,佢以女兒為傲,但佢無法控制女兒喜歡媽咪定爹哋多些(其實我覺得也不需比較)。不過佢不會想有甚麼回報,佢亦知道係冇,佢只想女兒活得開心。

李聯廣
李聯廣 2019/03/19 08:45:30 回覆
@Persie...

Persie, 冰封三尺,非一日之寒。多年相處,怎會一點跡象也感覺不到,你朋友若不是太善良就是太愚鈍了。

PS 有沒有看到美斯嗰球世紀笠射,真是可一不可再。

Persie
Persie 2019/03/18 20:40:20 回覆
@李聯廣...

聯廣,我發現這方面夫婦同心好重要。兩個人一齊努力,係快D成事。

我有個兄弟,遭遇慘絕人寰。佢得一個女,栽培佢讀名校,終於個女真係以為自己係公主多多要求,但佢又好叻女又靚女,在英國讀完書做嘢,識左個男朋友,好似冇意思回流。我朋友負責學費,老婆一蚊都冇出,供樓家用都係我朋友俾。終於我朋友頂唔順,賣左層樓供女讀書。最後結局係老婆同佢分手,老婆竟然懂資產轉移所以表面上大家都冇錢。阿女仲好似講男友係猶太人,將來結婚係女家俾錢。阿女又同媽咪close D,有咩嘢同媽咪講先。我朋友簡直五雷轟頂,我每天看新聞都好驚佢變成燒炭新聞的主角。我一早講過,做人不要冇左自己,佢聽唔入耳。

李聯廣
李聯廣 2019/03/16 15:45:49 回覆

Persie, 能財務自由,不用為金錢煩惱真好。正一所謂「人生在世不稱意,明朝散髮弄扁舟」。希望大家都能早日達成,努力!

Persie
Persie 2019/03/16 14:09:41 回覆

聯廣,我地公司去年變左天。這位女士好勤力亦好聰明,40幾歲,得新高層器重,係rising star,態度咄咄逼人。

我老闆和我做出來嘅嘢同去年水準一樣,去年的大老細覺得好,新大老細來到我們卻失勢,是否我們做嘢差左?絕對唔係。

我說的悄然辭職的同事細我四年,就算說是提早退休也實在太早,但如果得不到尊重,留下亦冇意思。佢更好係投資有道,不用為金錢煩惱。

李聯廣
李聯廣 2019/03/15 08:54:45 回覆
@Persie...

Persie, 個女人係咪有典型嘅公主病?若佢冇可能炒你的話,其實可以表面對佢客客氣氣,但就照番平時自己應做嘅去做,等佢冇癮為止。佢嬲好過自己嬲。

Persie
Persie 2019/03/15 06:19:10 回覆

3-0, aggregate 4-3, we madeit!

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/15 00:31:00 回覆

舅父仔

你不是他的馬房,梗係要落個下馬威啦!

有些人是要令人不好過自己才開心。

Persie
Persie 2019/03/14 13:04:57 回覆

個女人又不停在接近1pm找我,語氣都幾掘,我嘅回答都非常唔客氣。妳唔妥我我亦都唔需要俾面妳,亦唔見得妳可以炒左我。

大家咁大個人,是否要check我?

佢班𡃁出晒去食飯好耐啦。

頂佢個X。

Persie
Persie 2019/03/14 12:58:40 回覆
@花姐...

花姐,做人唯有係咁。好似我,睇下波,周圍WhatsApp人地(其實個個瞓緊覺),自得其樂。現在又要準備上班了,好唔願意地都要去。

返工做嘢真係冇所謂,但唔開心地做,真係幾折磨人。

有位同事,細我幾年,不堪(俾女上司)折磨悄然離職。我問佢,佢話計左數,夠晒錢,就頭也不回地走。

好似我,以為退休後可以出去走走看世界,卻一次意外斷腳,現在行動似鍋牛,真係好多地方去唔到,跟團都俾人嫌棄。我連酋長球場都未去過,老實說係對唔住自己。時間唔等人,有咩想做就去做啦。

Persie
Persie 2019/03/14 06:55:03 回覆

巴塞v里昂 5:1


VAR係失敗嘅,0-0時蘇亞雷斯搏得12碼,其實係佢自己踩落人隻腳跌低,球證照俾,VAR 團隊有review又話OK。美斯射個串爆的chip射(即係派路個種,入就天才唔入就白痴)。咁美斯梗係天才,佢睇定個龍門撲救路線才射的。跟住里昂門將同古天奴相撞受傷,死頂繼續比賽但旋即落後2-0唯有面對現實換龍門,佢喊住出場。

里昂入個球之前至少兩個foul可以吹,球證見唔到(盲嘅咩)之餘VAR團隊又唔理。

Persie
Persie 2019/03/14 07:05:14 回覆

歐聯8強有巴塞,利物浦,曼城,祖雲,曼聯,阿積士,熱刺,波圖,講波佬話有D新鮮感😅

德國一敗塗地;西甲失色;英超抬頭!

對上一次英超盛世,4隊入晒8強,要回到2008,2009了,足足十年!

2008大家都記得嘅,就係互射十二碼階段C朗射失,而泰利在第五球只要射入車仔就捧杯,但佢雨戰中跣腳中柱,成就曼聯捧杯。

(個天會記得嘅,所以後來迪馬提奧在冇咩人睇好之下帶領車仔贏左拜仁捧歐聯。
輸得幾慘嘅拜仁,之後又贏返多蒙特捧杯,順返晒)。

2009曼聯再一次殺入決賽,對手係巴塞,巴塞由Eto和小美斯入波2-0捧杯。當年費sir唔俾星仔打final,星仔父母還特意飛過去睇比賽,慘慘。

花姐
花姐 2019/03/11 07:58:15 回覆

我見到佢地百般的努力求存,亦不再對生活太多投訴。做人從來都係苦多樂少的,起碼大多數人係。

PERSIE,我的人生觀都很負面,可惜抱怨也成全不了死亡,

現在只有想些開心事,看些勵志文章,把悲哀打掉,活出有盼望的人生.

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/25 02:44:46 回覆

我年齡大了,身邊圍繞的人亦有大轉變,那天收到的另一壞消息是一個客户的母親得了癌症。

他們是我十六年的客户,女兒說她十九歲就來見我,現在他三十多了。男朋友都帶過3個上來。他們一家每次回港一定來見我。今次聽見她媽咪有事好吾開心。

上星期見到鬼佬,應只做了電療還未開始化療,我只跟他說了See you next time.就走開,我驚我會喊.....

Persie
Persie 2019/03/10 21:38:52 回覆

因年紀漸長,近年身邊幾位好朋友健康都出了大問題。向來瀟灑的靚仔朋友現在連行路都有困難,但佢堅持去學氣功。佢話要同癌細胞共存,要努力延長生命(佢話要幫埋我延長,因為佢唔抵得我消極的人生態度,佢講我就死咁)。另外同學仔的先生做完手術(埋單$50萬),現在開始化療,但佢年紀有返咁上下,唔係每次都可以成功化療,要驗血OK才可以,整個程序要多$50萬。佢地住的地方前面的地盤施工,好嘈和好大塵,不適合靜養,現在搬了去酒店,要再搵屋。

我見到佢地百般的努力求存,亦不再對生活太多投訴。做人從來都係苦多樂少的,起碼大多數人係。

李聯廣
李聯廣 2019/03/10 13:27:51 回覆

善哉、善哉。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/10 12:54:45 回覆

聯廣大師

你那段勸世文我已(lun)了3次,点解呢,因為我覺得一定有些得著的,点解冇既??大師一定有所啟示……

最後我找到了……不用主觀的自我意識!

大師受教了 {#iconb_3113}

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/10 12:33:32 回覆

今天是EF賽車舉行的日子,公司有order給我,但冇接受。

今日大雨,濕凍……

rugby 7應會有offer,上年吹了2日風……

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/10 12:24:54 回覆

聯廣

聽到的消息是公司可能會關掉我們這新收購的分店,因我們真的做不出成績來。

在商言商我明白的,只是心中不捨那曾經付出少少和前老闆一起建立的小小事業現要結束。

舊人只剩我一個,跟本跟一個新公司沒有分別,不要再執著於以前的種種。只是仍在熟悉的地方,總會有一些比較。仍有一種執著。希望能起死回生

如真的結束,去一個新分店又或新老闆,可能較好……因一定要接受。

以前鬼佬保護得我們好好,所以我像一個活在名校的小朋友,壓力大(客要求好高),只要不犯錯(不容有投訴),基本上有好成績就有好回報。

我十五年來每天上班都是開心的,所以我賺左……因我好早已上左天堂

現在只是回到凡間啫。

我要長大了……

所以好多人看見我這情況只覺我不满足,因這個世界好多人每天都會遇到我現在的事情,可能更甚。

所以小朋友長大喇,不要自找麻煩

李聯廣
李聯廣 2019/03/10 11:34:21 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,好像你也是學佛之人,相信你也聽過六祖惠能認為既不是風在動,也不是幡在動,而是人們的心在動的「風動、幡動、心動」故事。

世間所謂的是非、好壞、優劣、善惡,並沒有一定的客觀標準,都是因時、因地、因主觀想法而有所不同。唯有對一切現象不起執著,才不會生起愛憎等煩惱心。有風的話幡一定會動,所以只要自己的心不隨著環境而亂動,不被環境牽著鼻子走,不用主觀的自我意識來觀察、衡量、判斷,才是自在的人。其實只要心不受環境所動,就不會有煩惱了。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/08 22:08:09 回覆

呢2日見左一些朋友,心情輕鬆左!

但今日聽到一些事情,心情又跌回谷底……

Persie
Persie 2019/03/08 12:02:41 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,我部門改組之後我都好似多了半個女人老闆,因為有些工作係幫佢做。問我開唔開心當然係唔開心。佢瞓身工作,我唔係性別歧視但我完全明白為何佢係單身冇伴侶,佢嘅生活只有工作亦expect所有人一樣。當我個whatsapp無時無刻在響我都覺得佢好煩厭,但又可以點?只能夠調節和接受。

我自己個老闆好好人,佢同我好坦白的談論了前途問題。佢決定續約多做一年至兩年,有佢一日我都有個位,之後唔包。佢都有可能一年後走,因為佢又在外地置業,一個人在三個國家都有向海豪宅,佢話咁辛苦賺咁多錢都要享受一下人生,唔想白活。

Persie
Persie 2019/03/08 03:56:42 回覆

經過兩晚精彩的歐聯賽事,見證到underdogs打敗強敵的興奮,今晚到愛隊出場了。

一開波係好興奮的,1-0領先,但Sokratis領兩黃一紅後禁區外罰球即輸。Sokratis第一面黃牌係相當無辜的。下半場全面挨打先有Monreal擺烏龍,臨尾三分鐘都守唔到被對方近距離頭槌破網。Cech有上佳演出都救唔到。3-1下回合都好難反先。

星期日還要迎戰氣勢如虹的曼聯。

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/06 21:12:11 回覆

一間大公司,當然亦有行政上問題。

但今次主因全在自己情緒上。

人要學識自己解決問題!

蕃茄
蕃茄 2019/03/06 12:33:53 回覆
@幪面馬仔...

馬仔, 

辦公室政治從來都是 令人心情煩擾的重大原因, 展望你個豬隊友走左之後, 你心情會回復平靜.

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/05 17:46:37 回覆

昨日心情輕鬆。

但今日我吾敢返工,我知我要克服。

中午去工联會做了45分鐘瑜伽,讓自己放鬆吓……

Persie
Persie 2019/03/03 17:23:49 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,豬隊友走好過唔走,明天會更好。

李聯廣
李聯廣 2019/03/02 13:59:11 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,豬隊友趕客令公司聲譽及金錢都受損,你這隻金手指應該是當仁不讓,沒有什麼可非議的,唯一可說的可能是投訴遲了點吧!

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/03/02 00:31:19 回覆

公司豬隊友因為我的投訴,而收警告信,吾返工個多星期,話要調舖,可能冇得調,就憤然遲職。

現矛頭當然指向我呢個金手指啦……sigh

幪面馬仔
幪面馬仔 2019/02/22 22:03:41 回覆

奇怪,我昨晚發夢突然浮現一句話……………………庸人自擾之。

跟住我就起左身,好似真係瞓醒左咁

人無遠慮,必有近憂。

我的問題是人生小事,所以我算幾幸運!

Persie
Persie 2019/02/22 13:13:42 回覆

馬仔,如蕃茄話齋好歡迎妳上來宣洩一下情緒。但人生可以苦短,為免自己日日唔開心,就試下盡量俾自己過得好些吧!

蕃茄
蕃茄 2019/02/21 12:46:25 回覆
@幪面馬仔...

馬仔,

同意 聆聽朋友的傾訴係好重要, 亦完全明白世間事 好難可以 完全理性地去思考同下最終決擇, 因為我們大家都 只 是 常 人 而 已.

我地雖然只是在網上結交, 但亦是多年朋友, 有唔開心就多D來這裡 傾訢吧.

瀏覽更多回應 正在載入...
user

最新回應

Persie
Persie 2019/04/22

冇 眼 睇

好 生 氣

好 失 望

Persie
Persie 2019/04/20
@李聯廣...

聯廣,如果計餘下賽程,利物浦奪冠機會較大。

睇左幾十年波,越位條例改晒;現在連手球條例都改埋。

我已經唔知咩係手球咩唔係。

路蘭特個球都唔係手球,我係無話可說。只能說今年不是曼城的年。

李聯廣
李聯廣 2019/04/19
@Persie...

英超今季除利記同藍月穩奪歐聯參賽資格外,熱刺、槍手、車仔、紅魔爭第3、4名都要打崩頭。不過車仔同槍手有機會憑歐霸冠軍取得歐聯資格,咁紅魔係咪隨時爭到第4都冇得打歐聯?

至於英超冠軍,應該只係利記同藍月之爭,Persie你買邊隊?

Persie
Persie 2019/04/16

雖然阿仙奴表現普通,艾馬利換人又好似進退失據,幸好都贏了比賽。

不過見到巴黎聖母院大火好痛心,這坐建築係獨一無二。