統治者對人民只有敬畏,不要恐懼。

2019/04/09 14:20:37 網誌分類: 政治
09 Apr

人民如大海,統治者如海上的航船。水能載舟亦能覆舟。人只有對大海敬畏,不可能去控制大海,如統治者一樣,只可以對人民敬畏,不可對人民恐懼,對於人民,只可以因勢利導,順勢而行,海不揚波,得民心者得天下,統治者才能國泰民安。否則,對於人民恐懼,以為可以先下手為強,去控制人民,正如去控制大海,用泰山去塞海只有枉然,因為地球陸地只有海洋三份之一。將整個地球也填不了三份之一的海洋,反而一石激起千重浪,將統治者船打沉。

回應 (0)
我要發表
user

網誌分類

已關注

最新回應

k98m
k98m 2019/05/17

沒問題,只要你有恒心,世界上沒有辦不到的事,唔好再飲啤酒,有害冇益。

CK1972
CK1972 2019/05/17
@k98m...

我最大鑊係成晚瞓唔著。昨晚十點半熄燈瞓覺,到五點先至瞓著。今早八點起身出去見客。希望因為昨晚瞓咗3粒鐘,今晚就可以早啲入睡。我其實好多時就算係早瞓入睡不久,就嚇醒咗,瞓唔番。

k98m
k98m 2019/05/17

要有恒心,一定成功。你要按照這個方法做,要早睡,晚上十點前睡,不生氣,凡事睇開。點擊下面網站照做。并持之有恒才能成功。

http://www.360doc.cn/article/349947_686436981.html

CK1972
CK1972 2019/05/16

我壓力大,晚上經常不能入睡。於是落街買兩罐啤酒飲,飲完就好易入睡。但長期咁樣,個肝好濕,牙齦腫脹。啤酒本身濕, 濕則不通,不通就痛, 於是周身痛又易疲倦。人已經窮,邊有錢睇中醫。多謝老師呢個方法,我試十五天,十五天之後話俾大家知效果。