陸羽仁
陸羽仁
陸羽仁

科技大戰

2019/06/17 14:54:08 網誌分類: 經濟
17 Jun

上週五杜指跌開118點之後逐步走高,午後最高倒升56點,但收市前回軟,收市跌17點,收報26089點,跌幅0.1%;標普500指數跌0.2%;納指跌0.5%。上週美股靠穩,杜指升0.4%,標普500指數升0.5%,納指上升0.7%。

美股上週五回跌,主要是受到科技股之中的晶片股拖累,標普500指數科技板塊跌0.8%,係11個板塊中表現最差。

晶片巨企博通上週四收市後公佈季度業績,營收差過市場預期,又把2019年營收預測下調20億美元至225億美元,原因係中美貿易衝突和美國對華為實施的出口限制,令到整體的晶片需求疲弱。據HIS Markit的數字,2018年,華為係全世界第二大手機銷售商和全球最大的移動通訊基建設備商,係很多大芯片製造商的大客戶。博通的CEO陳福陽(馬來西亞華人)表示,「華為的出口禁令為經濟及政等帶來不確定性,並令到全球代工(OEM)客戶前景暗淡。」去年,華為幫博通買了9億美元的產品,對美光科技(Micron)的影響就更大啦,該公司表示,華為銷售,在2019年財年上半年,佔公司的總體營收13%。這些美國公司將大量生產外包給中國廠商且產品也主要銷往中國,博通上週五股價急跌5.6%,亦拖累一眾晶片股下跌,美光跌3.9%,AMD跌3.3%,高通跌1.7%,杜指成份股Intel亦跌1.1%。VanEck Vectors半導體股票基金跌2.7%;費城半導體指數亦下跌2.6%。博通是蘋果的主要供應商,蘋果收市亦跌0.7%。
特朗普打壓華為,華為受創,但美國公司也不好過,除了上述的美國晶片公司製造商失去一個主要大客,還可能失去中國市場之外,隨著華為的反擊,就是連服務美國市場的美國電訊公司亦遭殃。路透社報道,華為上週五要求美國杜指成份公司威訊通訊(Verizon Communications)支付10億美元的專利許可費。專利許可費將涵蓋230多項華為專利。

明尼蘇達大學專利法教授Tom Cotter表示,華為可能認為威訊侵犯她們在美國的專利權已經有一段時間了,但一直等到現在才來索賠。他指出,專利持有方「可能會在一段時期內不主張其專利權,但可以選擇在任何時候主張權利。」

專利授權非常常見,特別是在電信等技術複雜的行業中。目前在美國的有效專利數量高達幾百萬項,一部普通的智慧手機就涉及數十萬項專利。隨著技術的發展,現在要避免違反或者「侵犯」專利權變得很難。正如紐約的專利領域律師Gaston Kroub表示,「像威訊這樣有經驗的公司都明白,任何技術的授權方都有可能在任何時候找上門來。」

科技公司Relecura的專利分析師George Koomullil表示,10至15年前,華為申請的專利數量還比較少。長期以來,華為都是被指控侵權的一方,而非專利訴訟的發起方。但自2007年以來,華為大量申請專利,在最近幾年尤其如此,這種情形可能改變。Gaston Kroub指,由於美國政府限制華為在美國銷售,便將美國專利變現,作為「報復」美國打壓華為的一種手段。

中美的科技大戰有排都未打完,對科技股的前景亦有壓抑。

陸羽仁

回應 (10)
我要發表
kathleen
kathleen 2019/06/18 07:36:54 回覆

2019-06-17

Dow Jones Industrial Average (^DJI) 

26,112.53 +22.92 (+0.09%)

前收市價 26,089.60
開市 26,108.50
成交量 199,495,942
今日波幅 26,049.80 - 26,165.78
52 週波幅 21,712.53 - 26,951.81
平均成交量 284,861,269
大鼠笨袋
大鼠笨袋 2019/06/18 07:19:29 回覆

唉....一派胡言,語無論次。

只舉其中一個例子:「香港係『理和非』為主流,睇番三年前新年魚旦騷亂為例,一般都唔會認同只係想衝上前線嘅本土派/勇武派...」都唔知想講乜,長篇大論,返去學下中文先啦。

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/06/18 00:42:27 回覆

有一樣袋鼠要問,有興趣知道香港新聞工作者嘅取態。

係612當日有新聞同業員被『記係老母』同埋受警察襲擊之後,除咗專業團體投訴、譴責,個別媒體取態是否一致,抑或親政府媒體唔出聲、唔報導?相反地啲勇武派討論區有啲講話會干擾大台攝影工作及採訪人員*,假如發生,唔知啲泛民派傳媒會唔會跟新聞自由原則去譴責?

*其實呢一啲憤青都好無知、魯莽,上次佔中都係靠嗰個大台未經剪輯嘅直播,先至影到啲警員違規;好多問題唔係出於前線工作,而係出於幕後編輯嘅立場、以致乎偏袒。可以好肯定外國傳媒一定譴責任何阻礙採訪嘅行為。

响外國媒體之間,就算係立場對立,一遇到新聞自由受到干預時,係同仇敵愾,例子如上年尾白宮取消CNN記者採訪權利,連親特朗普嘅霍士主播都質柒佢。近期袋鼠國有兩個傳媒被聯邦警察搜查,試圖取得洩漏對政府不利消息嘅吹哨者資料,結果又係團結敵對立場嘅媒體。

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/06/17 23:31:38 回覆
「張建宗 負責 香港仔」的圖片搜尋結果
大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/06/17 23:37:03 回覆

之前話香港呢個星期好運,主要係每個個別事件,配合到大環境。

從大環境睇,阿爺而家最煩嘅,煩緊呢個月尾,點樣同個美國大B,响大阪G20玩貿易咀角戰,呢一刻最好香港少啲事、少咗個變數。否則响外交部口口聲支持林鄭,定性外國勢力界入,同林鄭一齊响三個月之內,將所有下台階逐一燒清嘅情況之下,而家竟然會讓步?雖然『暫你老母』只係一個拖字訣,尚未撤回,但係之前始終已經定咗條死線係响夏休之前立法,暫緩都係幾刁架吓。

此外,假如香港唔係一個開放形型、通訊發達嘅國際城市,可以全世界都睇到發生乜事;如果係好似新彊呢啲窮鄉僻壤,咁樣就不論你係藍絲定係黃絲,所有香港人都應該都心知肚明,遊行完之後唔會咁得閒數有幾多人上街,而係只會有官方內部唔公開地,使用新彊方式去數吓有無二百萬人。當然就係因為害怕呢個情況,絕對係大多數港人所憂慮。

香港係『理和非』為主流,睇番三年前新年魚旦騷亂為例,一般都唔會認同只係想衝上前線嘅本土派/勇武派;但係呢一鑊就擇啱好日去衝,為不少反送中嘅港人,成功阻止立法會開會二讀,亦都配合到民陣兩個星期日去以人數造勢爭取權威傳媒輿論嘅支持(你咁得閒睇袋鼠留言,應該多數無睇人民日報—除非你係傳媒工作者、學者)。

呢次群眾運動嘅目標十分清晰,而理和非同埋勇武派嘅行動亦協調得多。你見噚日更多人去港島,啲(膊頭有帶番個冧巴嘅)警察放軟手腳只係做基本協調工作,場面亦無失控(當然亦因為啲勇武派無郁手 - 示威遊行讓路畀巴士行真係無見過)。另一邊廂嘅政府,除咗連鬼佬報紙都講建制派不滿,司局官員响媒體中嘅表現,好似响度互相推卸責任,尤其是政務司長一句話唔關政府事之後,比卡超就响精靈GO度失晒蹤,而家只係得一哥要出嚟擋 — 照計有重要決定,一哥無可能唔同保安局問責局長匯報吧?

其實香港後生仔一代之間,彌漫着一種絕望嘅氣息;袋鼠週末搜圖睇搞笑嘢時,誤打誤撞入咗一個憤青平台,剛剛就係太古廣場出新聞之後,有部份留言話要有樣學樣,唔有樣學樣都要做烈士,袋鼠睇到心都寒埋,更改當晚留言字眼。但又老實講,上星期三無佢哋去衝,似乎啲毅進、展翅之類計劃,都只係做俾我哋呢啲老餅睇,以為老屎忽有俾足機會後生一代,事實卻係見啲憤青走去同啲毅進仔响街頭開片。你問袋鼠有乜解救方法,呢樣嘢未佔中嘅好耐之前都响呢度討論過,唔知點拆,不過呢一刻應該將目標集中先解決撤回修例。

處理完呢單嘢,香港仲有好多問題,尤其是政府處事方式,與及生活環境,而家係造成一個『劣幣驅逐良幣』嘅局面:政府官員之中,有心服務市民嘅就逐啲遂啲憤而辭退,剩低就只會愈積愈多啲易請難送嘅牛鬼蛇神,而社會上有能力嘅亦走得就走(亦都係啲老屎忽極力主張),其實香港唔應該怕火氣重,而係怕團火熄咗仲好。

袋鼠無睇過《十年》,唔知呢壇屎算唔算係應驗。

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/06/17 17:49:36 回覆

大戶兄: 噢...市場只能盡力而抽. 6月抽  7快樂......... {#iconb_62}

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/06/17 17:39:52 回覆
@子龍 (kaka就是大叔的契哥)...

冇乜時間, 猪易烚多數冇good 鵰 {#iconb_261}

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/06/17 17:30:08 回覆

大戶兄: 成交不足, 子龍仍然估算6月要----->抽 {#iconb_261}

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/06/17 17:17:00 回覆
@子龍 (kaka就是大叔的契哥)...

咁大戶咪好頭痕? {#icons_cat2}

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/06/17 16:37:10 回覆

叮噹...全日大市1舊, 成交669億, 波幅276點, 收27227....... {#iconb_62}

大戶兄: 大戶當然希望老散冚家參與, 最好每天都有200萬+1老散進入市場呢.

但成交話我地知, 市場已缺乏老散了. 可能老散遊行完有點累, 需要休息下呢...... {#iconb_268}

user

最新回應

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

27000,破 {#icons_dog5}

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

將軍,係咪要挾上27000 {#icons_dog5}

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

個市跌唔落 {#icons_dog5}