陸羽仁
陸羽仁
陸羽仁

高估但未瘋狂

2019/07/04 08:55:34 網誌分類: 經濟
04 Jul

今日係美國國慶日,美股昨日只有半日市,但走勢凌厲,杜指高開高走,更以全日最高位收市,升179點,收報26966點,升幅0.7%,創出歷史盤中及收市新;標普500指數更連續第三日創新高,收報2996點,幅升0.8%;納指升0.8%,收8170點,離歷史新高只差了6點。

美股昨日升勢全面,標普500指數11個板塊全部報捷,其中表現最好的是房地產板塊和必需性消費品板塊,齊升約1.5%。美國期油昨日輕微反彈0.1%,能源股亦跟彈0.6%

不過,市場還是比較關注科技股,尤其是五隻龍頭股FAANG。五大科技龍頭股昨日都有進賬,其中FacebookNetflix升超過1%;亞馬遜、蘋果及Google母公司Alphabet分別升0.2%0.8%不等。科技股回暖,意味著市場風險胃納上升,係支持股市上繼有力的其中一個訊號。有紐約分析員表示,市場對科技板塊充滿憂慮,其中一個原因係認為科技股估值已經「天咁高」,他承認科技股已經有點高估,但還未去到瘋狂的地步,而美國總統特朗普最近與國家主席習近平談出的協議,是科技股的一個重大勝利,尤其係半導體股份。他強調「不會沽出蘋果」。

中美貿易戰在兩國元首在G20峰會上週會晤之後,和緩下來,市場的注意力又回到聯儲局可能減息方面。聯儲局將於本月3031日開會,市場預計聯儲局將會減息0.25厘。

昨日ADP/穆迪分析公佈6月份美國私人部門新增職位只有10.2萬個,遠差過市場預期的13.5萬個,已經係連續兩個月低過預期,反映美國就業市場有點疲弱。而特朗普昨日再向聯儲局主席鮑威爾施壓,他在Twitter上強調,美國的貨幣政策應要與中國及歐洲等同,不能禮貌地坐視她們大玩貨幣操控遊戲,不斷地印銀紙去與美國競爭,加強了市場對於聯儲局即將減息的期望。美國10年期國債收益率昨日雖然未有因為特朗普的言論出現很大變化,但仍維持在2厘樓下,係2016年以來最低水平。

不過,Exencial Wealth Advisors 的首席投資官提醒投資者,市場目前對於聯儲局減息和減息帶來的效應有點過於樂觀,他不相信聯儲局想發出經濟正在走弱的信息,除非經濟真的走弱,因為如果經濟真的走弱,股市又怎會有運行呢?

陸羽仁

回應 (16)
我要發表
大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/07/05 03:23:25 回覆

獸人Bro,可能有地方留緊血。 {#icons_dog9}

如果唔係fake news,袋鼠就要收番頭先話『擔憂情況好得多』嗰句

講返香港,而家阿爺高招(政改)同林鄭低招(傾)都各施其法,但照計唔會有咁順攤,始終沒有信任(請睇日月報民調),唔係拖時間、就似係分化居多。

班示威者真係要好小心唔好行錯,只可以堅持既有目標,而且除咗泛民、勇武、和理非一定要不分化、不割蓆之外,更加需要所有香港人要團結,因為呢鋪失敗嘅話,應該無下一次。

麻煩外送奶茶嘅洗版。

鐘可馨賴:zkx9
鐘可馨賴:zkx9 2019/07/05 01:55:30 回覆

歡迎來到鐘可馨外送茶坊

LINE:zkx9

WeChat:yx107619

你還在看著A片打手槍嗎 想讓弟弟住進溫暖的粉紅小洞洞嗎

你還在寂夜中煎熬嗎 脫掉你的褲子~丟掉你的煩惱吧

欲火焚身嗎 寂寞難耐嗎 弟弟變硬了嗎 啊啊啊~妹妹想要嘛~快來猛插呀~

 

★性感空姐★平面麻豆★可愛學生★AV女優★風騷人妻★童顏巨乳★

★火辣女秘書★視訊辣妹★優質辣妹★氣質OL★檳榔西施★狐媚老師★

★滿意現金交易★不轉賬★不匯款★不買點數★不滿意可換★不勉強★

 

選擇 鐘可馨優質外送茶坊  給您最高規格的茶色

精選各行各業美女  每天上百位正妹兼差

這裡沒有我做不到的 只有你想不到的

激情狂歡 高潮快感  盡在 可馨外送茶坊

只要你想要的 我給你意想不到的 你的快樂 就是我的保障

只進入你的身體 不進入你的生活 給不了你幸福 保證給你前所未有的性福

★消費方式:一律見本人滿意後現金消費 《不轉帳》 《免匯款》《不買點數》安全可靠

★服務內容:愛愛,口交,哈拉,洗澡,按摩,毒龍,LG ,69,顏射,全套服務

★營業時間:下午1400-淩晨0500(提前預約)

★外送地區:臺北 臺中 新竹 竹北 南投 高雄 彰化 臺南

現在敲可馨帳號馬上獲得絲襪一雙或免車資優待噢,趕快行動喲 每天驚喜不斷 各種好康活動開放 各種類型的妹妹等你邀約

animal666
animal666 2019/07/04 22:18:32 回覆
大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/07/04 19:41:59 回覆
@WA...

獸人bro 而家推遲到2028响 {#icons_cat10}

其實啲五毛真係要請飲茶,靠香港人俾佢哋可以賺加班維穩費

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/07/04 19:30:31 回覆

由200萬嘅和理非,連登嘅後勤或勇武派前線,唔係專業人材就係仲有大把時間後生仔,佢哋唔離開香港(或者走唔到)嘅話,就係香港嘅未來;假如佢哋走晒嘅話,香港應該唔再一樣。

大笨袋鼠
大笨袋鼠 2019/07/04 19:10:16 回覆

k-i,經濟日報仲紅色過星島,同光譜另一邊嘅蘋果,雖然有各有各佢哋參考價值,但係飲佢哋杯茶時,最好加一匙鹽(with a pinch of salt)

陶傑先至剛剛笑完,『老懵董』之前推薦一件689,已經蹨咗阿爺一鑊,跟住整呢件777仲大鑊,而家龍顏大怒呀!

而家佢老懂係咪想揾啲教師同通識科做替死鬼先?抑或係一個分化家長同教師嘅手段?仲有,記唔記係佢自己當年推教改,推到唔湯唔水呀?再提醒埋你,你睇番當年包玉剛上岸、個女婿發揚光大,佢就繼續行船而觸礁;或者佢對香港社會趨勢嘅睇法,長年都係堅離地。

無可否認,班連登友同班五毛鬥文宣,但係你見政府嗰邊文宣,講破壞時無提過圖書館及歷史文化損毀,照計呢樣嘢應該無錯,除非你係當日現場記者,或者係首批清場警員,作為第一目擊者,否則最好唔好作出有違報導事實、只係講你自己憑空想像估估吓嘅嘢。

呢樣亦顯示有新聞自由、同埋資訊透明度幾重要,政府同示威者,都難以用無事實根據嘅嘢去大造文章;當然,有事實嘅嘢,兩邊而家都大炒特炒。你睇吓,立法會大廳嘅破壞,無人否認。

原則嘢袋鼠一早講咗,唔再講;暴力就係暴力,但係有分程度。如果對時事/歷史有啲記性,你睇吓1989年落洛杉磯暴動,睇番香港有六七暴動,講過好多次,有無聽?

至於降低政治熱度,假如蘋果報導可信(下令林鄭處理事件不可見血),一方面睇得出中央係有心降温,問題係你林鄭根本唔肯正面認錯 — 唔係口講嘅認錯,而係行動嘅認錯。6月9日有100萬人遊行之後,只要當時當機立斷,佢肯即時撤回,根本就唔會跟隨出現612衝突、警民關係惡化、200萬人遊行、年青人情緒問題、etc…。

中央一早已經講明唔會同林鄭孭呢隻鑊(見上月BBC訪問劉曉明),係林鄭死牛一邊頸,所以係佢孭硬架嘞。

老實講,就算唔認同一部份示威者嘅行為,但係袋鼠真係要承認,低估咗連登仔嘅組織能力,照睇當中背後有唔少係專業人士,絕對唔係所謂外國勢力嘅單一組織之類。暫時而家嘅結果,其實比袋鼠原本嘅擔憂情況好得多。

Reference

中國駐英國大使劉曉明二次接受BBC採訪

陶傑channel 評董建華

習總命不得見血 令林鄭凌晨開記招 特首親中媒體失職 辣㷫北京

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/07/04 15:08:28 回覆

將軍出發咗去馬拉快樂未? {#icons_dog1}

kaka422617
kaka422617 2019/07/04 13:38:45 回覆

各位好

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/07/04 13:36:02 回覆

賊色直迫3厘, 用來抽 beer beer? {#iconb_61}

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/07/04 12:21:58 回覆

{#iconb_62} ..... {#iconb_625}

WA
WA 2019/07/04 10:31:57 回覆

哈哈

股市在我腳下18000

{#iconb_623}

楊據祥
楊據祥 2019/07/04 10:25:56 回覆

譚詠麟食屎 {#iconb_35}

k-i
k-i 2019/07/04 09:57:05 回覆

香港的教育和學校是否出現很大很大的問題?

k-i
k-i 2019/07/04 09:55:26 回覆

回頭說香港的立法會佔領,我不敢質疑那些「死士」的真誠度,但整場佔領立法會事件的設計,實在太像台灣的太陽花運動。事件發生之後,連美國駐港總領事唐偉康也說對香港發生這樣的衝擊法治的事情,感到震驚。

但暴力佔據事件發生後,卻有人不斷地在網上做宣傳工作,把事件包裝成一個「有文化、有教養」的佔領,是「有秩序的暴力」等等。他們更散發一些衝擊立法會現場的照片,例如暴力衝擊者保護立法會的圖書,又或他們從雪櫃拿了飲品之後,留下一些金錢。至於暴力衝擊者保護圖書的同時,把整個立法會圖書館完全破壞了,或者有人拿了飲品沒有留下金錢,但對有人偷走立法會的電腦,卻隻字不提。我認為暴力就是暴力,一些台灣化的宣傳,把暴力美化和浪漫化,最後只會帶來更可怕的暴力。

散播仇恨、美化暴力去提高政治熱度,這是一種政治操弄。有不少人問,事件應該如何善後?我覺得最佳的善後,不是在此時此刻搞甚麼所謂的對話,大家正殺紅了眼時,對話根本對不出甚麼所以然來,首先還是要降低政治熱度,呼籲停止散播仇恨,不要把暴力美化和浪漫化。

https://blog.stheadline.com/article/detail/994150

尤其是老師,不可以在學校做這些事情,否則他們是教壞了學生、送他們上路,犧牲了他們的前途甚至生命,對不起一代的香港人。

user

最新回應

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

27000,破 {#icons_dog5}

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

將軍,係咪要挾上27000 {#icons_dog5}

kaka422617
kaka422617 2019/11/19

個市跌唔落 {#icons_dog5}