笑蛋超人
笑蛋超人
笑蛋超人

及時行樂

2016/09/15 08:41:45 網誌分類: 經濟
15 Sep
        今日中秋節,颱風襲港,你會繼續賞月嗎?答案,係會。一年一次,點都要及時行樂。        況且,昨日迎月,見到個月光,狀態非常之好,明月掛中庭,月貫滿盈,盈盈樂樂,所以,我估計,今日中秋,都係五五波,依然可以賞到月。        第一,你可以早一點去賞月,早一...

失物

2016/06/03 08:41:50 網誌分類: 經濟
03 Jun
        超人在公共泳池做救生員,呢日喺辦公室當值,一個男人拎着袋濕嘅女裝游泳用品行入嚟,話︰「有人留咗喺泳池,我幫佢做失物認領。」        一分鐘後,另一個女人拎着袋濕嘅男裝游泳用品行入嚟,話︰「有人留咗喺泳池,我幫佢做失物認領。」        第二日,個對男女返

「無齡感」

2016/06/01 08:43:06 網誌分類: 經濟
01 Jun
        編輯:「超人,你都「入五」之年,我又就快「登六」,不要因為年紀大,給自己壓力,而家流行要做一個「無齡感」的人。」        超人:「咁就唔得,呢三個字,提都唔好提。」        編輯:「點解?」        超人:「我哋寫稿為生,你叫我做「無靈感」,我點

增高book

2016/05/30 10:13:49 網誌分類: 經濟
30 May
        傻強:「超人,同我去書局,我想買一本書。」        超人:「乜你都睇書。」        傻強:「係傻妹叫我買,佢話,最近有一本書,好流行,睇咗可以增高。」        超人:「係咩,未聽過,叫做乜名?」        傻強:「叫做增高book。」    

情史鬥晒冷

2016/05/27 08:42:30 網誌分類: 經濟
27 May
        超人在蘭桂坊喝酒,認識了來自北京的小珠。兩人非常投契,超人邀請小珠回家再飲。        小珠入到超人家,見到牆上掛滿了電影DVD,好奇問:「那是甚麼裝飾?」        超人:「這是我的愛情紀綠,每隻DVD代表跟我分手的女友,總共二十隻。」超人:「你的羅曼史...

扶手電梯

2016/05/25 08:42:08 網誌分類: 經濟
25 May
        大老闆:「超人,我的新商場裏面,設置扶手電梯好,還是用玻璃電梯呢?」        超人話:「當然喺扶手電梯啦。」        大老闆:「點解?」        超人話:「因為安全又慳錢咯。」        「萬一商場無電,扶手電梯可當樓梯來用,絕對不會出現困?

行貨對白

2016/05/23 08:42:28 網誌分類: 經濟
23 May
        傻強的舅父,是植物人,在醫院睡了三年,忽然有一天,醫生告知:「閣下的舅父醒了。」於是大家衝去醫院探望。        舅父三年沒有張開過眼,一睜開,雙目炯炯有神。        傻強和超人一時慰問不絕。        這時醫生走過來,推開他們說:「你們不要騷擾病人...

盤問技巧

2016/05/20 08:41:53 網誌分類: 經濟
20 May
        有小偷入傻強家,被傻強發現,當場捉到,押解警署。        小偷否認入屋爆格,反咬傻強拉錯人。        來到警署,超人探長入內盤問。小偷不認罪。        超人打開file話:「嘩,大件事,入屋尋仇、誤殺、強姦、放火燒屋。」        小偷立刻反

落雨

2016/05/18 08:41:53 網誌分類: 經濟
18 May
        傻妹:「落雨啦,我去收衫!」        超人:「落雨啦,快啲去開車!」        傻妹:「點解啊?」        超人:「趁佢橫風橫雨,揸車出去順便洗車。」        傻強:「得喎,傻妹,落雨唔應該收衫,應該搬啲衫上天台,順便洗衫就慳返好多水費。」 

見家長

2016/05/16 10:13:44 網誌分類: 經濟
16 May
        傻強的兒子在學校出了問題,老師要見家長。        「老師,我個仔傻明,發生甚麼事?」        「他在堂上打同學。」老師說。        「對不起,其實,傻明沒有心,他是夢遊。」        「那就罪加一等,上堂居然睡覺,又打同學。」        

網誌分類