joboche1
joboche1
joboche1

MASSACRE

2020/06/30 02:04:26 網誌分類: 點解咁串?
30 Jun
MASSACRE -----> 係英畝(ACRE)範圍內進行大量(MASS)屠殺(MASSACRE),喺傻瓜(ASS)嘅行為!

MASSACRE

2020/06/30 02:00:59 網誌分類: 生活化英文字
30 Jun
MASSACRE -----> 在英畝(ACRE)範圍内進行大量(MASS)屠殺(MASSACRE),是傻瓜(ASS)的行為!

CREATE

2020/06/26 22:56:33 網誌分類: 點解咁串?
26 Jun
CREATE -----> 通過已經消化(ATE)而得出嘅創造(CREATE),先能夠符合評估(RATE)嘅最低要求。

CREATE

2020/06/26 22:53:17 網誌分類: 生活化英文字
26 Jun
CREATE -----> 通過已經消化(ATE)而得出的創造(CREATE),才能夠符合評估(RATE)的最低要求。

ORAL

2020/06/24 18:34:19 網誌分類: 點解咁串?
24 Jun
ORAL -----> 口述(ORAL)嘅情形,或(OR)真或假,未必喺事實嘅全部。

ORAL

2020/06/24 18:32:24 網誌分類: 生活化英文字
24 Jun
ORAL -----> 口述(ORAL)的情形,或(OR)真或假,未必是事實的全部。

PLACE

2020/06/23 23:58:10 網誌分類: 點解咁串?
23 Jun
PLACE -----> 人生嘅位置(PLACE)唔喺靠花邊(LACE)維繫,而喺靠穩定嘅步伐(PACE)去爭取最大(ACE)嘅成果。

PLACE

2020/06/23 23:54:41 網誌分類: 生活化英文字
23 Jun
PLACE -----> 人生的位置(PLACE)不是靠花邊(LACE)維繫,而是靠穩定的步伐(PACE)去爭取最大(ACE)的成果。

MENU

2020/06/23 01:21:51 網誌分類: 點解咁串?
23 Jun
MENU -----> 如果餐單(MENU)喺屬於自己(ME),更希望能夠適合大眾(MEN)。

MENU

2020/06/23 01:19:26 網誌分類: 生活化英文字
23 Jun
MENU -----> 如果餐單(MENU)是屬於自己(ME),更希望能夠適合大眾(MEN)。

最新回應

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}

joboche1
joboche1 2020/07/07

無論喺弱小嘅星(star)光,或喺強大嘅日(sun)光, 都喺照亮所愛(love)或被愛嘅人。

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/06

What is love?

Love is the evening Star and the morning Sun.

年輕時睇電影記得這兩句 ,印象深刻印像深刻,不過莫名其妙。