珍惜香港
珍惜香港
珍惜香港

黃疫

2019/10/24 10:18:29 網誌分類: 時事
24 Oct
原文發表於 property.hk 資深會員專欄《慶祝國慶》回應箱 108/F

註:絕望,回歸現實,再而重生 ... 呢篇喺响度重 PO 嘅最後一篇舊文,跟住我會開始寫新嘢,至於喺乜嘢題材,幾時會出,都喺果句,睇 MOOD 啦!


原文日期:2019年10月9日

 

黃疫,喺比沙士更強嘅病毒,喺不治之症,而因為傳染性極高,所以必須隔離。黃疫嘅末期,又稱之為黑,當發展成黑之後,基本上已經冇得救,必須人道毀滅,否則散播社會,勢必造成族群嘅滅絕。 

黃疫最大嘅催化劑,就喺感情。對患者施予正面嘅感情,包括愛、同情心等,或施予負面嘅感情,包括仇恨、憤怒等,都會強化佢嘅傳染性,以及更快推入黑呢個末期。 

其實,黃疫都唔喺完全冇得救嘅,現時只有一種藥,或者可以醫治黃疫,不過有非常大嘅副作用,亦冇保證一定會成功。但似乎,呢個已經喺唯一醫治黃疫嘅辦法。 

果隻藥嘅名稱,叫「絶望」! 



Susan Boyle:I Dreamed a Dream

回應 (1)
我要發表
文明
文明 2019/10/24 10:57:28 回覆

還有一種藥叫「除下假髮回復真髮」。

user

已關注

最新回應

花姐
花姐 2020/05/16

根找不到,只能四處為家,可悲 {#iconb_225}

homan
homan 2020/05/15

父不要,母不認,畜生一只

歷史長河
歷史長河 2020/04/08

我當日聽完袁國勇的那番講話後的反應和珍兄差不多,覺得有些莫名其妙。我甚至問當時身邊的人什麼是帶抗體者?難道不是中過肺炎的患者嗎?那為什麼中招者少代表疫情嚴重?

愚公
愚公 2020/04/06

甚麽人或外力使香港的獅子山精神变了本土主義??英國要放棄会生金旦的鹅??!!美國又不欲中國壯大??!!各國又怕一國兩制开左好的頭,自己國內会有人有樣学樣要求??!!於是外國不停吹嘘拆台,話你中國一定做不好一國兩制,其實最守信,守承諾就是中國!!