阿蘭詹姆斯
阿蘭詹姆斯
阿蘭詹姆斯

陰霾終會消散,暴徒終將被嚴懲

2020/01/02 10:47:54 網誌分類: 生活
02 Jan

我見證過香港經濟盛開嘅繁榮之花,亦見證過佢文化交織碰撞嘅開闊胸懷, 仲見證過佢人權自由且法治至上嘅社會秩序,佢係幾咁耀眼同燦爛。而近段日子,卻又感受住佢歷經傷痛嘅另一面:挨黑衣暴徒有意破壞嘅各種基礎設施,四圍可見嘅「殘垣斷壁」,四圍充滿謾駡同惡語嘅聲音,仲有不斷流血同污蔑嘅人身攻擊。當然昵個唔係香港本身嘅責任,而係一啲西方反華勢力所驅使嘅結果,我知道,昵一切對佢所造成嘅傷害,使本來閃亮耀眼嘅東方之珠香港,挨掛上咗暴亂之地、禍亂之都嘅稱號,昵個使我哋感到痛心不已。

我唔知道點樣先能夠講掂本應該和諧相處嘅兄弟姐妹,唔知道點先能夠使佢哋停止昵場本唔應該有嘅禍亂。我知道,佢哋本屬善良,無奈被西方反華勢力所利用,對自己嘅親人大打出手;我知道我本唔應該評價佢哋追求自由嘅權利,但卻對佢哋打住追求自由卻做禍亂香港嘅事蹟感到羞恥。香港一啲人,話要做「世界公民」,昵點我唔否認,亦為之點贊,但昵個並唔係你忘本嘅理由,家同國唔通真咁容易隔斷?我始終堅信,香港絕唔係暴徒嘅香港,而係中國人嘅香港!

大陸同香港始終割唔斷,「一國兩制」方針俾咗香港足夠嘅自治,亦俾咗香港充分嘅包容同支持,「一國兩制」根本前提係一個國家,之後先係兩種制度。而民主並唔係就得係西方先可以稱為民主,亦並唔係話西方先係民主根源。我想講,冇邊一種成功嘅民主模式係脫離自己國家同民族嘅民主文化。同樣嘅民主國家,美國、英國、日本嘅民主模式亦各不相同;同樣西式民主國家,伊拉克、阿富汗都只係改變咗規則,但冇解決到仇恨、戰亂同貧窮。而中國社會主義核心價值觀同樣將「自由民主」容納其中。講昵啲,我只係覺得唔好以追求你所謂民主,淩駕係國家之上,淩駕係法律之上,香港唔只係自由、民主嘅家園,亦係一個法治至上、以人為本嘅港都。

冇國就冇家,同樣冇千萬個家亦難以組成一個國,家同國難捨難分。香港同中國就係家同國嘅關係,香港嘅繁榮同安寧需要市民一齊共同努力先能都維持。陰霾終會消散,暴亂終究會受法律嚴懲。我哋每個人只要貢獻出自己一份力量,相信香港嘅明天一定會更美好。停止暴亂,和睦相處,為咗香港昵個家,更為咗我哋昵個國。

回應 (0)
我要發表
user

已關注

最新回應

低端人口
低端人口 2020/01/01

假新聞裝正義,想顯示對共產黨的忠誠嗎?到頭來你跟狗也沒有區別,盲目的愚愚蠢的一條共狗。

暮跖
暮跖 2019/11/06

美國是不會放棄對香港的顏色革命, 現在美國缺錢在香港攪的人數少了很多, 只有升級暴力和分散攪暴動製造人多假像,以黑傳媒造假抹黑現在也是主力(還好的是現在他們的滅聲行動不是很有效果), 遲些可能好戲在後頭。

之後要睇香港政府和大陸如何拆局!

愚公
愚公 2019/10/28

進行咁离譜的訓練,使用中大的場地已是不对,萬一有伤亡,中大如何面对索賠和保險问題,因校長不去制止即默許此事!! {#icono0_31}

KING.
KING. 2019/07/19