黃金戰士
黃金戰士
黃金戰士

從領匯, 九倉, 太古到冠軍

2009/06/26 10:09:54 網誌分類: 金融投資
26 Jun

個題目好似真係有D奇怪. 又話講REIT, 點解又加左九倉(004)同太古A(019)既? 其實係因為我想揀選一隻收租股. REIT 故然係收租股啦, 但係九倉同太古A都有一部份收入係收租得來既. 九倉出名既就當然係海港城同時代廣場, 而太古 A就有太古廣場.所以, 一於放佢地同REIT一齊比較啦.

老實講, 講穩陣, 當然係領匯(823). 因為:

1. 金融海嘯嘛, 領匯D商場都係D超市, 街市, 停車場. 需求彈性差不多係零,

2. 年年加租. 保安又外判. 成本控制好.

大家如果唔講社會責任的話, 領匯必定係你既首選.

但係, 點解黃金戰士要換碼呢? 因為領匯係本人$15.52買入, 到昨天升到$17.02, 領匯已經一D都唔平喇. 所以我就做出buy in may and sell in june既行動, 前後持股一個月左右, 對黃金戰士來講, 叫做比較短架喇.

點解我會話領匯貴呢? 好簡單, 收租靠D乜? 當然係靠物業啦. 所以, 我地可以睇下佢地個  資產淨值/市價 就知邊個discount最大啦.

以昨日收市計(25/6/09), 結果係:

領匯: 1.18,    九倉: 1.43,    太古A: 2.29,    冠軍產業信託(2778): 3.40

用一蚊買到三個四貨, 仲唔係最抵?

你可能會話, 又話收租, 點可以用資產淨值計架. 好, 我地用固定資產再計一次. 結果係:

領匯: 0.79,    九倉: 1.19,    太古A: 1.20,    冠軍產業信託: 2.12

結果都係一樣, 冠軍產業信託係最抵既.

好, 再做壞人. 我當香港樓價未來一年會跌五成, 一般都係估一至兩成.

冠軍產業信託個每股固定資產/市價都仲有成1.70. 竟然都仲係最低.

再講, 我都係想收息only. 當然會睇下個息率啦:

領匯: 4.93%, 九倉: 2.63%, 太古A: 3.19%, 冠軍產業信託: 12.58%

唔使多講, 大家明啦.

如果你係計量金融出身, 你可能以經行動左. 如果你唔係, 唔該再等一陣丫.

首先, 時局不穩, 黃金戰士認為一定係買REIT好D. 你諗下, 時局不穩, 公司當然係keep現金用來應付時局好過派比你啦. 但係REIT就唔會喇.  因為REIT規定要用大部份收入作為派息.

第二, 九倉既有線寬頻,現代貨箱碼頭共佔其超過一成以上資產.i-cable大家都知出左名XX, 碼頭前竟又唔係好正. 太古係好, 如果你唔怕有隻子公司國泰玩死佢的話.

第三, 冠軍上年係要蝕既. 但係想到, 蝕係因為高價買返來既朗豪坊, 原來只係幫冠軍打左半年工. 而今年朗豪坊(出租率:98.3%)將會全年入帳, 除非寫字樓大蝕, 不然今年應可轉虧為盈.

結論係, 黃金戰士認為hold冠軍三四個月必有所成. 目標見, $2.7.

 

[友好連結: http://blogcity.hkheadline.com/denjilightan]

by 黃金戰士

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

花姐
花姐 2012/01/24
BoBo Fox ( 心好, 好日來)

我都聽朋友講過呢單野, 佢唔去澳州都無用, 因為係 HK會俾人指著罵,

唉 , 佢爸爸媽媽睇到段片唔知有咩野感受?

讀得書多都末必明道理架......

走天路人
走天路人 2010/03/12

Thank you so much for your sharing!

Have a happy weekend

Frankie

randall
randall 2010/03/01

黃金戰士, 

首先謝謝你的分析, 但有一點不太明白

"而所謂的ROE又是先要除去股息計算出來的.所以,招商銀行的超高股東權益回報率只是不派息得出來的假象.",

可否解釋一下ROE 與股息之間的關係? 以我理解ROE=稅後盈利/ 資產淨值, 與股息沒有關係的。但這方面,我也是新手, 有錯請指正, 謝謝