joboche1
joboche1
joboche1

與一名中五生談話

2014/10/21 09:30:33 網誌分類: 今日隨筆
21 Oct

曾經, 有一名相熟嘅中五生同筆者傾既然筆者唔認同佔中, 咁有咩嘢好嘅意見比佢作為個人參考! 筆者同呢位同學講: 只喺唔認同佔中用上武力, 並唔喺唔認同佔中喺表達訴求方法之一. 只喺唔贊成佔中瞓街阻塞交通; 亦唔贊成佔中妨礙營商環境; 更唔贊成佔中斷人米路! 因為全港不論喺大中小學生, 都食梗老豆老母啲錢,

 

而家好少半供讀咁自給自足; 只喺存在咗一部份低收入甚至喺赤貧家庭子女可以就讀大學. 所以唔知世界艱難; 所以冇經濟負擔; 所以對其他有經濟負擔嘅打工仔受到佔中事件無辜牽連就視若無睹! 呢種絕對喺野蠻生番未開化嘅行為, 心中眼中只有自己, 死於自以為正義嘅錯誤觀念觀點方面, 仲喺度自鳴得意!

 

筆者同呢位中五學生講, 如果要筆者比意見參考, 筆者就會講: 1.比心機讀好書; 2.完成到大學畢業; 3.聯同一班志同道合嘅大學生投身公職, 深入政府部門由低做起; 4.或以年資或以工作表現提升, 去到部門司長級別時, 先至聯手提出訴求. 呢種方法好似要等好耐, 不過由於喺由低做起, 先至知道成個政府架構喺

 

點樣運作, 亦都知道邊啲喺弊病要改革; 邊啲喺優良運作加以保留. 到時候, 政府入面漸漸而成新嘅風氣推陳出新, 以漸進式不擾民不累事嘅手法帶領未來嘅香港. 反之, 依而家佔中加上暴力行為, 無疑喺想玉石俱焚攬住一齊死! 對於香港本身, 對於我哋後代子孫, 以即時打針止痛方式嚟講, 痛止咗, 病根未有切除.子 如果

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}