joboche1
joboche1
joboche1

官民應該還原基本步

2014/10/21 15:08:38 網誌分類: 今日隨筆
21 Oct

佔中人仕又好, 反佔中人仕又好, 前線警方人員都好, 個個都有亞媽生, 唔喺石頭爆出嚟! 因此, 前線執法者都喺受人二分四咁執行任務, 佔中大學生或有關人仕都冇理由踢人下陰, 插人雙眼, 淋人尿水. 筆者對呢啲野蠻行為極之不贊成! 拆人祠堂同篤盲警務人員好易, 令人絕子絕孫同盲眼咁損陰騭嘅嘢都做得出,

 

唔怕報應落自己子孫身上咩? 有咩嘢咁深仇大恨? 假如真喺造成人哋終身殘廢, 自己要揹官司之餘, 當有朝一日冷靜落嚟, 就會呻笨同唔值得咁做. 由於而家人人群情洶湧, 一啲自制能力都冇, 加埋有心人煽動, 仲有咩嘢衰嘢做唔出喎? 官民雙方都應該[還原基本步]咁去釐清事實起點, 睇過用咩嘢方法嚟大事化小,

 

小事化無. 喺人都識得講家和萬事興, 唔通得番五個字嘅口號咩? 佔中打住爭取民主自己話事呢支旗耀武揚威, 假如中央實行戒嚴, 甚至焦土政策閂門打狗, 封鎖海陸空出入口同禁水禁糧, 睇怕都唔使派解放軍都贏呢場攻防戰. 唔好恃住有好多億外匯, 唔好以為外國可以伸出援手, 如果得, 英國就唔使比陳方安生

 

同李柱銘食閉門羹啦! 再者, 中央要行使主權管治香港, 外國冇一個國家可以反對, 只可以對中央作出勸諭! 自古至今, 政治所玩嘅除咗權謀之就, 就喺財政軍權! 冇天文數字嘅錢, 冇用之不完嘅軍備, 好難喺政界呼風喚雨. 不過, 當有齊呢兩種條件, 又願唔願意出賣國家, 願唔願意做亡國奴, 就要睇各人本身嘅意願.

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}