joboche1
joboche1
joboche1

佔中_有前瞻冇可行1

2014/11/27 09:24:28 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
27 Nov

支持者睇到佔中出爾反爾已經喺一弊; 打住民意行事又喺另一弊; 以武力衝激執法人員喺第三弊; 有勇無謀喺第四弊; 思慮不周喺第五弊; 冇劃一聽命就各自行事喺第六弊; 擾亂民生阻人生計喺第七弊; 強調民意變成強姦民意喺第八弊; 籠裡雞作反離心離德喺第九弊; 以民生要脅中央及港特政府喺第十弊. 仲有其他弊端未計算在內,

 

令到原訂目的嘅真普選同香港人管香港事變成次要, 令支持者確信大中小學生熱血有餘, 冷靜不足; 敗事有餘, 成事不足; 守常有餘, 應變不足! 全港市民要為生計日又上班夜又上班, 只有大中小學生唔使做嘢伸大手板就有錢使. 佔中參予者冇將市民渡日為艱手停口停嘅事實上心, 對未來打住前瞻性去犯法, 對可行性嘅輕視造成敗象.

 

古人講得好: 有所為有所不為! 苟能利眾, 則身雖死而無憾! 反之, 誣民擾民, 則百死不足以贖罪! 再者, 佔中一開始講明和平佔中, 而事實上, 從衝鐵馬搶鐵馬之時, 已經證明喺武力佔中. 如果, 能夠一直堅持和平佔中, 就好應該任由港府進行拘捕而不拒捕, 以無聲抗議; 以守法行為; 以言行合一; 證明比全港七百萬市民佔中喺和平.

 

如果, 佔中大中小學生能夠做到打不還手罵不還口, 筆者相信一定更能感動全港市民; 更能感動未支持唔支持或考慮支持佔中人仕改為一致支持. 只可惜佔中以嚟嘅表態只喺一味嗌口號, 對反對聲音嘅背後有冇善策彌補政府不足? 依然喺乏善可陳! 狼來了嘅故事大家耳熟能詳, 佔中所嗌口號何嘗唔喺狼來了? 何嘗唔喺冇長治久安手段?

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}