joboche1
joboche1
joboche1

佔中_有前瞻冇可行2

2014/11/27 10:01:06 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
27 Nov

佔中嘅原有目的, 無非想中央同港特政府表態, 解除港人疑慮; 解除未來接班人疑慮! 只可惜中央一貫作風依舊喺一言堂, 而港特政府於佔中事件一味拖字訣. 既冇撫慰佔中人仕嘅憂慮, 更冇肯定佢哋身雖犯法卻出於善意. 中央, 港特政府, 佔中人仕, 全港市民嘅目的喺一致嘅, 就喺想香港好; 香港未來更好; 香港未來主人翁同後代都好.

 

既然目的一致, 但礙於立場不同, 先至攪到而家要武力清場. 依筆者個人愚見睇嚟, 港特政府唔應該比佔中出現, 應該於佔中第一日就要驅散, 甚至再安排適當人選做中間人嚟進行深層次談判. 由於港特政府懦弱無能, 佔中人仕目無王法, 先至令其他無辜者深受其害有苦難言. 佔中之發起喺為未來而作出前瞻性大膽性嘅訴求, 雖然出於

 

一片善意, 最估唔到存在別有用心嘅人煽風點火挑撥離間, 將佔中伸延佔旺佔銅. 好聽嘅喺令港特政府同執法人員疲於奔命, 唔好聽嘅喺令全港陷入長期黑暗歲月. 最可笑嘅喺一班未來接班人玩嘢, 變成受人擺佈都唔知嘅一場鬧劇. 所謂項莊舞劍, 志在沛公. 佔中表面摑港特政府, 其實喺摑中央政府. 邊個夠膽咁做? 相信背後定有能人!

 

第二個最大理由喺佔中完全漠視香港喺地方政府, 要聽命於中央. 如果, 香港順應佔中想點就點, 中央就好難向中國境內咁多個省交待, 此例一開, 更唔可以一如既往咁約制咁多省政府或地方政府. 香港新一代只停留喺英式殖民地時代嘅管治, 以為英國嗰一套政治手法好過中央共產黨, 忘記咗中西文化之截然不同, 唔可以妄斷一概而論.

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}