joboche1
joboche1
joboche1

佔中_有前瞻冇可行3

2014/11/27 10:29:30 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
27 Nov

舉凡立一法必以利民為終極目的, 否則變成擾民則悉得其反. 佔中雖然出於善意, 可惜手法過於偏激, 比人感到想點就點. 基於呢種表態, 所有前瞻性變成要脅性, 可行性變成強行性. 政治遊戲唔可以強行, 縱然行之於一時, 去到最後因為擾民關係而遭受唾棄反對. 可行性呢一方面, 究竟喺可行一時? 抑或喺可以長期可行? 抑或喺可以

 

永遠可行? 時代變遷, 民心亦會變遷, 已經過去嘅執行嘅任何法例都會隨之而變遷. 古人講: 因時因事因地因人而制宜, 唔可以一部通書睇到老咁一成不變! 不過, 在變之前, 在改革之前, 先要上下溝通, 前後呼應, 做起革除舊弊之時可以得心應手, 而唔喺阻手阻腳咁有志難伸有力難支! 任何建議都喺源於利民之心, 喺妥協與否嘅基礎

 

底下去睇可行性佔百份之幾? 唔可行嘅又佔百份之幾? 喺監察可行性之同時, 詳錄所有漏弊以作隨時修訂數據. 如今佔中一事, 只有大中小學生一面倒自以為可行就行動, 從冇細心去稔自己接受到嘅可行, 能唔能夠令全體佔中參予者以及全港市民都認同喺可行? 抑或好似喺可行, 而事實上真喺有疏忽地方而不可行? 令佔中蒙上咗陰影!

 

時至今日, 法庭頒發清拆障礙物以還街道應有原來面貌! 可惜嘅係一班佔中人仕仲喺死不知錯咁藐視法庭! 將前瞻性毀於一旦!! 要知道全港市民只希望安居樂業, 日求三餐, 夜求一宿. 只要基本生活需要能夠滿足, 邊個做特首其實都冇乜所謂! 佔中人仕應該適可而止, 明可不可行性佔大多百份比, 點解仍要死纏爛打, 冇讀書人嘅風度!

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}